Пченка со кратко стебло претставува иновација за целата индустрија и има потенцијал суштински да го промени одгледувањето на оваа житарка. Тоа, исто така, го доведува во прашање тврдењето дека поголемите растенија се подобри.
За да се обезбеди сигурна жетва, групацијата Баер и американската земјоделска компанија Pairwise одгледуваат генетски модифицирани сорти со кратки стебла.
Пониско стебло – помала штета
Целта е да им се даде предност на сортите во справувањето со климатските промени и да се намалат штетите кои настануваат. Генетски модифицираната пченка се одгледува со помош на генетската техника CRISPR. Стеблата се пониски од 30 до 40 см од конвенционалните. Ова е предност, бидејќи се намалува кршењето на стеблото кај колената.
Предноста се рефлектира и во поцврсти корени, подобра отпорност на бури, помали штети и загуба на принос, а со тоа и повисоки приходи.
Можни промени во која било точка од геномот
Пченката со кратко стебло претставува иновација за целата индустрија и има потенцијал суштински да го промени одгледувањето на оваа житарка. Тоа, исто така, го доведува во прашање тврдењето дека поголемите растенија се подобри.
Се предвидува дека може да се посее на 90 милиони хектари. За таа цел, Pairwise разви свои алатки за уредување на гени базирани на CRISPR, кои овозможуваат да се направат конкретни промени во која било точка од геномот.
Во соработката помеѓу Bayer и Pairwise, фокусот не беше само на пченката, туку и на сојата, пченицата, памукот и канолата. Целта беше да се произведе повеќе на иста површина со помалку ресурси. Соработката донесе 27 нови растителни карактеристики кои беа вклучени во експерименталните програми. Ова вклучува генетски инженерски фенотипови на пченка со 20 проценти повеќе редови на јадрото и ветува значително повисоки приноси по хектар.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK