Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиКако да препознаете кои инсекти ги напаѓаат вашите растенија?

  Како да препознаете кои инсекти ги напаѓаат вашите растенија?

  petel baner

  Секој посветен градинар се плаши дека за време на неговата утринска обиколка во градината ќе најде сцена во која голем дел од градината исчезнал поради дејство на инсекти.

  Иако после тоа првата реакција на многумина би била да ја третираат градината со различни пестициди како средства за заштита, сепак, има подобри решенија и за самите растенија и за почвата во која растат.

  За почеток, важно е да запомните дека повеќето инсекти што ја населуваат вашата градина се или сосема неутрални, па дури и пожелни.

  Меѓутоа, бидејќи поединечните инсекти можат да претставуваат опасност за различни видови растенија, добар начин за нивна контрола е да се делува на цели групи одеднаш, наместо на секој штетник посебно.

  Во овој поглед, инсектите се групирани во неколку групи, во зависност од тоа како го напаѓаат растението или каков траг оставаат зад себе.

  Инсекти кои јадат листови

  Оваа група вклучува инсекти кои ги џвакаат листовите на растенијата. Трагите што овие напаѓачи ги оставаат зад себе се дупки како и парталави рабови на листовите. Во оваа категорија првенствено спаѓаат гасеници, скакулци и разни видови бубачки. Гасениците се, на пример, последица на летот на молците, а вашата градина обично воопшто не е нивна мета. Меѓутоа, ако ви пречат, можете и со рака да ги отстраните и да ги натопите во вода со сапуница.

  Инсекти кои цицаат растителни сокови

  Трагата што ја оставаат зад себе е избледена површина на листовите како резултат на дупчење и цицање на соковите. Тие живеат во дабови, јавор, врба и топола. Сапунот и маслото се ефикасни за помалите претставници на оваа група, како што се вошките. За поголемите, како што се смрдливките, неопходен е инсектицид.

  Штетници кои отвораат дупки

  Во оваа група спаѓаат и црвите. Дупките на стеблата на дрвјата или грмушките се сигурен знак дека овие штетници ја населиле вашата градина. Штетата што ја предизвикуваат е особено опасна бидејќи може целосно да го уништи растението наместо само да го направи грдо. Црвите прво ги напаѓаат растенијата кои се под стрес. Затоа најдобрата одбрана е да се одржуваат растенијата во добра состојба.

  Инсекти кои се хранат со корени

  Најочигледен знак на овие инсекти се дупките во луковиците. Тие главно се хранат со ларви или гасеници на тврдокрилци. Главна мерка е почитување на плодоредот, заедничко садење, правилно наводнување за да не се напрегаат растенијата.

  agrounik

  Штеточини кои го напаѓаат плодот

  Гасениците можат да ги јадат плодовите, но и листовите на растенијата. Овие инсекти може и рачно да се отстранат од градината, како и да се третираат со органски раствори кои содржат бактерии фатални за нив. Смрдливките се меѓу инсектите кои им се закануваат на плодовите на растенијата. Често ги среќаваме на разни видови овошје, но и на доматите, пиперките, слатката пченка и гравот.

  Лисните вошки, тхиди и грини се меѓу напаѓачите кои му се закануваат на плодот на растенијата и оставаат трага од жолтеникави, извиткани листови, како и црни дамки на лисната маса.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Ако вашата градина не е во големи размери, понекогаш може да биде доволно да ги испрскате растенијата со млаз обична вода за да се ослободите од овие штетници од листовите, а ако сепак ви треба нешто појако, сапуните во комбинација со рафинирано масло можат да бидете корисни. Со овој третман, важно е да се заробат инсектите со растворот, бидејќи сапунот и маслото во комбинација ги задушуваат инсектите. Меѓутоа, бидејќи овој раствор нема резидуален ефект, туку е исклучиво контактен, прскањето мора да се повтори за да се уништат новите генерации на инсекти.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img