Куркума – има неверојатен спектар на антиоксидантни, антитуморни, антимутагени, антибиотски, антивирусни, антигабични, антидијабетични и антиинфламаторни својства. Станува збор за исклучително здраво растение кое на целата планета е познато повеќе како состојка за зачини отколку како лек. Природата сè уште е извор на најдобрите можни лекови. Еден од нив кој има толку многу позитивни ефекти врз здравјето што е тешко да се набројат е куркумата.
Оваа компонента на познатото кари доаѓа од Далечниот Исток. Сите нејзини лековити моќи му се припишуваат на куркуминот, главната компонента на овој познат зачин. Покрај тоа што е природен бактерицид и антисептик, куркуминот има фантастични антиоксидантни, антибиотски, антитуморни и антимутагени својства, па затоа долго време се користи за спречување на рак.
Куркума и здравје
Кога куркумата се комбинира со карфиолот, силно го спречува ракот на простата, дојката и меланом, го запира растот на малигните клетки и го намалува ризикот од детска леукемија. Покрај тоа, совршено го чисти црниот дроб, го спречува и успорува прогресијата на Алцхајмеровата болест со отстранување на наталожените наслаги во мозокот.
Можеби најважно е неговото антиинфламаторно дејство, бидејќи е исто толку ефикасно како и лековите, но без никакви несакани ефекти, па може одлично да се користи за помош при артритис и ревматоиден артритис.
Истражувањата покажаа дека успешно помага во разградување на мастите, промовира губење на тежината, ја забавува прогресијата на мултиплекс склероза и е ефикасен против псоријаза.
Истражувањата покажаа дека куркуминот, кој се наоѓа во куркумата, го спречува формирањето на згрутчување на крвта поради неговата антикоагулантна активност.
Куркумата се користи и за болки во стомакот и за синдром на нервозно дебело црево. Една студија потврди дека куркуминот ја ублажува болката во пределот на стомакот, како и ибупрофен.
Дневна доза на куркума
Светската здравствена организација (СЗО) одреди 1,4 mg на килограм (0–3 mg/kg) телесна тежина како прифатлив дневен внес на куркума.
Како и за се, внимавајте и со куркумата, користете ја во мали количини, а не се препорачува за трудници и лица со камења во жолчката.
Во кои јадења се додава?
Ви даваме неколку примери на јадења во кои се додава куркума, и менувајте ја бојата и вкусот на вашето јадење.
- За почеток, можете да додадете прстофат куркума во омлетот
- Малку зачинетиот вкус на куркумата фантастично оди со карфиол и корен зеленчук
- Кога подготвувате рижото или можеби самиот бел ориз како прилог со главно јадење, мора да додадете куркума
- Со цел вашата омилена супа да ве загрее уште подобро, слободно додадете куркума
- Направете златно млеко кое се користи против настинка и грип.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK