Слаткото и вкусно овошје, јапонско јаболко, освен што можете да го јадете свежо, со него можете да подготвите и вкусни десерти.
Подгответе ги овие слатки мафини со јапонско јаболко и уживајте во нивниот незаборавен вкус.
Состојки:
- 250 гр. Сенаменско брашно
- 2 лажици прашок за пециво
- 1 лажица цимет
- 1 лажица ѓумбир во прав
- 100 гр. Шеќер
- Пире од 3 блендирани јапонски јаболка
- 2 јајца
- 120 гр. стопен путер
Подготовка:
Рерната се загрева на 200 степени и се зема калап за мафини. Доколку немате калап, искористете обична тава за печење.
Во длабок сад се мешаат брашното, прашокот за пециво, циметот, ѓумбирот и шеќерот.
Се матат јајцата и пирето од јапонски јаболка, а потоа се додава стопениот путер и се меша додека да се соедини смесата.
Влажната смеса се додава постепено кон сувата и се меша додека да се добие една хомогена смеса. Се префрла во калапот за мафини и се пече 15-20 минути додека да зарумени.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK