Правењето на најдоброто тесто не е сложен процес, но мора да се следи за резултатот да биде добар. Прочитајте како…
Важно е сите состојки за тестото да имаат собна температура пред да се мешаат, па ставете ги на работната плоча најмалку еден час пред да започнете со работа. Ако користите сув квасец, веднаш измешајте го со брашното и сите други состојки за тестото.
Сигурно е дека повеќето домаќинки имаат свој начин секој пат да го направат тестото да делува, но еден трик ќе овозможи пецивото што ќе го направите да биде свежо неколку дена. Не е важно дали месите кифлички, леб или лепчиња, доволно е само да додадете една состојка.
Ако додадете скроб во вашето тесто, тоа ќе биде меко со денови
Станува збор за скроб кој помага кај сите видови тесто. Ако го додадете во тестото, ќе биде повоздушесто, а пецивото повкусно и посвежо. Она што е важно да се направи е да се измеша скробот со брашното и да се додаде во тестото, а не да се додава со некои други состојки.
Односот е следен – 1 лажица скроб се користи за 4 чаши брашно. После тоа, подгответе го по вообичаениот рецепт и оставете го да расте како и обично.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро забава, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK