Ерменски краставици – Дали сте слушнале за оваа сорта на краставици.
Дали знаете некој да ги одгледува во Македонија?
Еве неколку збора за Ерменската краставица:
Изгледа и има вкус како краставица, но ботанички е диња. Месото на Ерменската краставица е многу крцкаво и што е најважно никогаш не горчливо а од нив се прави одлични кисели краставички.
Одличен квалитет и резултат дава умерена и во топла клима. Светло зелените ребрести плодови растат и до 50 и 60 сантиметри, тие растат право кога се подигнати, но имаат тенденција да се извртуваат кога се одгледуваат на земја.
Оваа сорта се користи за:
Свежо јадење
Подкиселување
Краставиците најчесто се користат сирови и се совршени во салати. Некои готвачи претпочитаат да ја лупат кората од овошјето бидејќи може да биде горчливо, но тоа не е случај со ерменските краставици кои најдобро се јадат со должина од 25 – 40 сантиметри.
Краставиците добро се комбинираат со нане, копар или лук, кој може да се додаде директно во вашата салата или во преливите. Краставицата и нането може да се додадат и во смути и сок. Сосот Цацики е направен од рендана краставица, јогурт и копар.
Киселите краставици, сепак, се најдобри за зачувување во раствор од оцет, сол, шеќер, зачини и вода.
Можете да создадете безброј комбинации за вашите кисели краставички да ги користите на сендвичи, како вкус или како прилог.
Оваа сорта е омилена кај многу гурмани за салата од краставици и други рецепти каде ви е потребна погуста, помалку водена краставица.
Ерменски краставици – Навистина прекрасен вид на краставица.
Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на Вибер, Телеграм, Фејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK