Ѓумбир одгледување во домашни услови еве што треба да направите.
Значи, еве еден многу едноставен водич за садење на ѓумбир, без разлика дали во вреќа или во бавча.
Чекор 1: Изберете Правилен Ризом од Ѓумбир:
Изберете цврст, свеж, полн ризом од ѓумбир со добро развиени краци.
Избегнувајте користење на збрчкани, сушени или мувлосани ризоми.
Чекор 2: Подготовка на Ризомот:
Потопете го ризомот во млака вода преку ноќ за да го хидрирате.
Потоа, исечете го на делови со едно или две малку набубрени краеви.
Чекор 3: Избор на сад во кој што ќе го засадите:
Користете широк, плиток сад или вреќа со дренажни дупки.
Наполнете го со добро дренирачка почва, богата со органски материи.
Чекор 4: Садење и Полевање:
Закопајте ги деловите од ризомот веднаш под површината на почвата со пупките нагоре.
Темелно полевајте по садењето и одржувајте ја почвата влажна колку што е можно, но не и преплавена.
Исто така, осигурете се дека добива доволно сончева светлина бидејќи ѓумбирот сака светлина.
Чекор 5: Берба и Уживање:
Знаете дека вашиот ѓумбир е подготвен за берба кога лисјата ќе пожолтат.
За разлика од многу други зеленчуци, ѓумбирот бара трпение бидејќи малку по споро расте.
Обично е подготвен за берба по 8 – 10 месеци.
Чекор 6: Чувајте го вишокот ѓумбир на ладно, суво место за понатамошна употреба.
Како што можете да видите, нема технички компликации и речиси секој може да одгледува ѓумбир.
Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на Вибер, Телеграм, Фејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK