Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

36.8 C
Skopje
Friday, July 12, 2024

More
  домаХраната како лекПроизводство на медовина

  Производство на медовина

  petel baner

  Производство на медовина или вино од мед, како што е веќе познато, е пијалок што Старите Словени уживале да го консумираат. Оттука потекнува и производството на овој пијалок. Дознајте како да го направите овој вкусен еликсир на животот и уживајте во него во текот на есента и зимата.

  Во почетокот медот се користел исклучиво за храна, а малку подоцна почнал да се меша со разни адитиви како пијалоци и билки. Така настанала медовината. Производството на медовина настанало кога се појавило големо количество мед, па била еден од начините на искористување. Старите Грци го правеле овој пијалок долго пред да го откријат терминот „вино“, а медовината се смета за пијалок на боговите, кој е потребен и во богатството и во сиромаштијата.

  Со појавата на некои други пијалоци, правењето медовина полека падна во заборав, за после долги години повторно да ја добие важноста. Во денешно време медовината повторно станува популарна и се повеќе се бара на пазарот. Денес медовината е многу баран пијалок поради неговите специфични карактеристики.

  Состојки за подготовка на медовина
  Постојат повеќе начини на производство, а главната разлика во начинот на производство е: изборот на мед и разновидноста на несаканите ефекти додадени при производството. Процесот на правење е многу сличен со производството на други вина. За правење медовина се потребни следните состојки: мед како основна суровина, вода и квасци.

  Мед
  Медот, како основна суровина, е најважен во производството на медовина, бидејќи квалитетот на медовината зависи од видот и квалитетот на медот, исто како што квалитетот на виното зависи од грозјето.

  Квасец
  Додавањето квасци е оправдано со оглед на тоа што медот не содржи никакви квасци во својот состав (за разлика од грозјето кое веќе има одреден процент на квасци на кората), па затоа е неопходно да се додаваат за да се поттикне ферментацијата.

  Вода
  Се додава вода за да се разреди медот. За време на производството треба да се додаде дестилирана вода. Сепак, можете да користите и зовриена вода. Зовривањето на водата е неопходно за да се отстрани хлорот, кој при ферментација создава хлорифеноли кои имаат пластичен вкус.

  Како што веќе споменавме, пред сè е неопходно да се избере типот на мед. За правење медовина најдобро е да се користи ливадски мед и поради неговиот состав и поради карактеристичната потемна боја. Вообичаено е да се користи мед со потемна боја.

  Процесот на правење медено вино
  Прво се мери 28-30 кг нектар мед и се меша во 100 литри зовриена вода. Добро измешајте за масата да стане течна. Основниот раствор потоа се вари, односно растворот се стерилизира. Додека растворот врие, задолжително е да се отстрани пената што се создава на површината. По готвењето, отстранете ја целата површинска пена и оставете растворот да се излади на 20 степени. Во изладениот раствор се додаваат 60 грама калиметабисуфит и 10 грама танин. По ова потребно е да се додаде одбран квасец кој има улога да предизвикува ферментација.

  Вака подготвената смеса се остава во просторијата за ферментација. Собата како и садовите мора да бидат целосно чисти и хемиски исправни. Садот мора да биде покриен со крпа. Ферментацијата се одвива на температура од 18-20 Целзиусови степени. Како и со секоја ферментација, прво ќе се случи силно вриење. Крајот на вриење се одредува на вообичаен начин. Откако ќе заврши ферментацијата, растворот се истура во други садови каде продолжува бавното вриење. Кога ќе заврши бавната ферментација, се преточува уште еднаш и сега медовината се остава да созрее неколку месеци.

  Медовината добиена со оваа постапка се чува во сува и ладна просторија. Виното од медовина или мед е пијалок, храна и лек во исто време. При тестирањето на медовината е утврдено дека медовината содржи: 13% алкохол, 5% екстракт, 0,17% минерални соли.

  Треба да се нагласи дека медовината не е вештачки пијалок бидејќи се добива со ферментација на природен мед, па поради се што споменавме е многу популарен пијалок. Има пријатен вкус и изразена арома која доаѓа од видот на користениот мед.

  Лековити својства на медовината
  Моќта на медовината, за разлика од другите пијалоци, после консумирање (се разбира во одредени количини) нема главоболка или други негативни симптоми. Содржи голема количина на витамини од групата Б и амино киселини кои го поттикнуваат развојот на протеини кои позитивно влијаат на издржливоста и опуштањето на организмот.

  Наречен и „еликсир на животот“ поради неговиот состав и многу позитивно влијание врз организмот. Овој многу вреден пијалок делува така што го стимулира апетитот, го зајакнува организмот и го забавува стареењето.
  Напомена: Иако медовината е исклучително корисен напиток, треба да се користи во ограничени количини со образложение дека содржи 13% алкохол.

  Медовината или народно наречена вино од мед e алкохолен пијалак кој се добива со ферментирање на мед со вода и квасец, а понекогаш се додаваат разни овошја, зачини, житарки и друго.

  Во Македонија медовината се јавува како иновативен производ, бидејќи медот традиционално се користи како храна и лек, но не и како суровина за алкохолни пијалаци.

  Производство на медовина – Експериментирањето за добивање на медовината се реализираше во рамки на проектот „Медовината како иновативен производ во пчеларството и винарството“ на Земјоделскиот институт – Скопје, со учество на 6 студенти и двајца ментори.

  Главната цел на проектот беше да се истражи технологијата за добивање на медовина, како и да се разгледа социоекономскиот потенцијал за инкорпорирање на овој производ во агротуристичката понуда кај руралните домаќинства.

  За утврдување на цената на чинење беше направена калкулација со користење на инсталираниот капацитет за производство на 100 литри медовина, со вклучени варијабилни и фиксни трошоци.

  agrounik

  Според резултатите, цената на чинење на ниво на варијабилни трошоци изнесува 388 мкд/л, додека со вклучени фиксни трошоци е 415 мкд/л.

  Со методот на дескриптивна анализа на медовината, која беше спроведена на 30 учесници од различни сектори, беше добиен основен дескриптивен профил, кој одговара за дополнување на руралните економски дејности кај руралните домаќинства кои се занимаваат со пчеларство.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Според добиените резултати, медовината има потенцијал да се најде како иновативен производ во асортиманот на руралната понуда, да придонесува за зголемување на приходите на руралните домаќинства и да ги анимира младите да се занимаваат
  со рурални економски активности.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img