Кромидот обично се вади од земјата на крајот на јули и во текот на август, а работата започнува кога најмалку една третина од растенијата ќе полегне. Што треба да се направи за да се спречи гниењето на кромидот?
Вадење кромид започнува кога третина до половина од растенијата на парцелата полегнале.
Кога кромидот ќе се извади од земјата, мора да се обезбеди добро сушење и зреење. Понекогаш временските услови се поволни и тоа се прави без никакви тешкотии. Меѓутоа, понекогаш има пообилни дождови и одгледувачите на зеленчук имаат големи тешкотии да го исушат кромидот и со тоа се прави голема штета.
Во нормални услови, зреењето трае околу десет дена. За тоа време, главите ја цицаат насобраната храна од листовите и формираат суви покривни лушпи. Кога главите успешно се сушат, тие се класифицираат според квалитетот и големината. Додека го правите ова, важно е да ги отстраните оштетените глави. Не се фрлаат, туку се користат први за консумација.
Вадењето и сушењето кромид не е исто на мали и големи парцели. Кромидот од помали површини се плете во венци и се суши под стреата или на некое друго провевно место. Кога тоа ќе се направи на главиците, мора да се остават два до три сантиметри од стеблото. Неговата улога е многу важна, односно спречување на можна појава на инфекции кои би можеле да го поттикнат гниењето на кромидот.
Кога се работи за поголема површина, работата мора да ја вршат машини. Кога листовите ќе се исушат на нива, се фрлаат и потоа се собираат рачно или со машина.
Без разлика дали се работи за градина или поголема површина, главиците не треба да бидат изложени на силна сончева светлина бидејќи може да настанат изгореници и други оштетувања кои директно влијаат на гниењето на кромидот.
Кромидот обично се чува на поткровје или на некои погодни места за сушење, под услов температурата секако да не е под нулата.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK