Резултатите ќе покажат како престојот во вселената влијаело на меурчињата и таложењето на виното.
Меѓународната вселенска станица неодамна испрати 12 шишиња вино „Бордо“ и 320 винова лоза сорти „Каберне Совињон“ и „Мерло“ кои поминаа една година во орбитата на Земјата во име на науката.
Целта на истражувањето беше да се испитаат хемиските процеси што се случуваат во виното за време на бестежинска состојба. Исто така дали оваа култура ќе преживее во сè посуровите услови предизвикани од климатските промени. Ова вино ќе се спореди со она што одлежало во подрумите во Бордо.
Оваа пратка од вселената со капсула SpaceX Dragon пристигна во Мексиканскиот Залив, а секое шише француско вино беше ставено во метален контејнер за да се заштити од кршење. Значи, астронаутите морале да се спротивстават на искушенијата. Отворањето се очекува кон крајот на февруари.
Нови решенија за иднината на земјоделството
Компанијата Space Cargo Unlimited од Луксембург, која стои зад овој експеримент, ќе отвори шише или две на дегустација во Бордо каде што ќе се соберат познавачите на вино. Ова е проследено со месеци на хемиско тестирање, чии резултати ќе покажат како престојот во вселената влијаеше на меурчињата и седиментацијата.
„Нашата мисија беше да придонесеме за науката. Целта е да најдеме нови решенија за иднината на земјоделството “, изјави за „Гардијан “ Никола Гауме , извршен директор и ко-основач на компанијата. Призна дека би било забавно да се проба тоа вино . Тој додаде дека земјоделството треба да биде еколошко и здраво. Во исто време и способно да го храни човештвото, и дека просторот е клучен.
Тој тврди дека поради климатските промени земјоделските култури како грозјето ќе мора да се прилагодат на потешките услови. Преку вакви експерименти, компанијата се обидува да го испита однесувањето на растенијата во стресни услови како што е вакуум. Планира да ги искористи своите откритија за да ги направи поцврсти и поотпорни на земјата.
„ Во далечна иднина кога ќе бидат колонизирани Марс и Месечината, оние што живеат таму ќе сакаат да уживаат во придобивките од Земјата, како што се добра храна и вино“ , заклучи тој.
Треба да се напомене дека ова не е прв пат ваков производ да заврши во вселената. Имено, францускиот астронаут Патрик Бодри однесе шише во шатлот Дискавери во 1985 година. Исто така, остана неотворена во текот на тие недели во орбитата.
Следете не на нашите социјални групи Facebook и Viber. За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести.