Високите температури предизвикуваат побрзо зреење на грозјето и го доведуваат во прашање лозарството и винарството. Но, откриени се стари сорти отпорни на овие промени.
Климатските промени и зголемувањето на температурите имаат се поголемо влијание врз одгледувањето вино и производството. Грозјето побрзо созрева за пократок временски период. Тоа доведува до поголема содржина на шеќер, а потоа и алкохол, послаби бои и ароми кои можат да го загрозат карактерот на виното.
Во шпанскиот Институт за винова лоза и производство на вино (ICVV) во провинцијата Ла Риоха, научниците работат на откривање на винови лози отпорни на климатски промени, пренесува Ројтерс. Лозовите насади се формирале со векови за да се добијат цврсти и ароматични плодови. Сега се бараат отпорни на топлина. Во иднина, научното истражување би можело да стане главен аспект на производството на вино.
Институтот ги проучува геномите на најчесто користените сорти грозје во тој регион. Пабло Карбонел е научник кој користи дигитална технологија за да ги следи редовите на винова лоза во лозје. Токму зелената боја во редовите укажува на радикална промена на геномот на локалното грозје, што укажува на подолг циклус на зреење. Ова винарите се повеќе го посакуваат, не само во Шпанија, туку и во целиот свет.
Утврдено е дека лозите постари од 35 години подобро се справуваат со климатските промени бидејќи се генетски поразновидни. Карбонел рече дека крајната цел на лабораторијата е да обезбеди винарите да произведуваат специфични лози кои се покажуваат како поотпорни на временските услови.
Генетика како одговор на високите температури
Обединетите нации на меѓувладиниот панел за климатски промени предупредија дека Европа се соочува со ризик да го загуби растителното производство поради жештините, сушата и екстремните временски услови. Овогодинешното лето беше најжешко во Шпанија. Зголемувањето на температурата беше придружено со порано созревање. Пропратно и со поголема содржина на алкохол во вината. Во периодот од 1992 до 2019 година се зголеми за 1,3 степени.
Треба да се напомене дека овој северен регион има само 0,7 отсто од населението, но произведува 21 отсто од виното. Нејзините повеќе од 500 винарии произведуваат 350 милиони шишиња годишно, а некои берби се проценуваат на 5.000 евра по шише. Индустријата вреди околу 1,5 милијарди евра годишно, што сочинува 20 отсто од економијата во регионот.
„Многу сме загрижени за климатските промени “, изјави Иниго Торес, директор на Групо Риоха. Ова е конзорциум што претставува 60 винарии, кои заедно сочинуваат 80 отсто од продажбата. Тој истакна дека овогодинешната жетва започна две недели порано од историскиот просек. Производството на вино во последните четири години е под просекот поради недостигот на дожд и високите температури, со пад од 5 до 10 отсто предизвикано од помалку грозје.
Опстанокот на производството доведено во прашање
Директорот на ICVV, Хозе Мигел Мартинез Запатер, рече дека тоа е единствената лабораторија во Шпанија и една од ретките во светот што врши целосна молекуларна анализа на винова лоза. ДНК се извлекува од смачканите лисја. Примероците се земени од блиското лозје. Се користи како научна банка, каде од 1980-тите се берат лози стари и до 100 години.
Се користи техника на репродукција на геном, која овозможува идентификација на специфични мутации одговорни за болести кај човечката популација.
„Истите техники се применуваат и на виновата лоза. Но ние бараме особини кои можат да ја прилагодат на условите на животната средина.”
Мартинез Запатер предупреди дека високите температури може да го запрат производството на вино во делови од Шпанија. ИЦВВ оваа година почна да ги користи своите лозја за експериментално производство на вино.
Други истражувачки тимови, исто така, се обидуваат да обноват стари сорти со подолг циклус на зреење и да ги проучат резултатите од нивните вкрстувања. Локалната винарија Рода, оддалечена 60 километри, со надеж дека ќе ги заштити своите насади од зголемените температури, се сврте кон стари сорти. Минатата година тие засадија ново лозје со кривулести редови кои подобро ја задржуваат водата од дождот во планинскиот Салориго, еден од најстудените градови во Ла Риоха.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Вибер.