Брзото распаѓање на јаболката е мистериозна болест што со години ги погодува дрвјата на јаболкниците во Америка. Научниците сè уште истражуваат зошто се појавува.
„ Јаболките беа плодни, листовите зелени, а потоа од јули целото дрво почна да се суши“, опишува Sarah Lott Zos од Пенсилванија.
Таа побарала помош во Државниот центар за истражување Penn State Centru. Фитопатологот Kari Peter открил дека дрвјата биле погодени од мистериозен синдром наречен „Брзо пропаѓање на јаболкото“.
Болеста започнува на една гранка каде што растат помали листови. Добиваат жолта или црвеникава боја, а за неколку недели дрвото е мртво. Сепак, ова не е крај, бидејќи соседните дрва често почнуваат да ги покажуваат истите симптоми.
„ Дрвјата изгледаат здраво на почетокот на сезоната. Доживуваат целосна жетва кон крајот на јули или почетокот на август, а потоа умираат “, објаснува Питер. Тој се здружил со Министерството за земјоделство во Пенсилванија за да ја утврдат точната причина за пропастот.
Главно влијае на младите стебла
Тој вели дека вообичаените причини зошто дрвјата вообичаено се сушат, како што се гниење на коренот, пламеница, вируси, габични заболувања или мраз, не можат да бидат поврзани со симптомите на новото заболување што беше идентификувано во областа уште во 2013 година и сè уште е непознато.
Значи, низ Северна Америка, овоштарите сè уште не ја знаат точната причина зошто се намалуваат овошните насади. Наводно се погодени 80 проценти од овоштарниците во Северна Каролина.
Сепак, експертите откриле дека оваа болест најчесто ги погодува местата каде што дрвјата се густо распоредени. Главно ги погодува младите, накалемени на подлога М9, што, според Питер, отсекогаш било популарно.
Одговорот лежи во кореновиот состав?
Но, кога станува збор за појава на болеста, мислењата на научниците се поделени. Некои веруваат дека станува збор за непознат вирус, додека други се сомневаат дека вината е во климатските промени. „ Има толку многу варијабли и тешко е да се утврдат“, вели Авас Кан , професор по фитопатологија, биологија и микробиологија на Универзитетот Корнел, осврнувајќи се на инсектициди, оплодување, наводнување, временски услови, разлики во почвата, методи на вакцинација, извор на подлоги. и патогени микроорганизми кои можат да придонесат за распаѓање.
Овој научник открил и дека младите дрвја од сортата Honeycrisp накалемени на подлогата М9 се исушиле. Резултатите од истражувањето, кои вклучуваат микробиолошка анализа на почвата, набљудување на надворешни и внатрешни фактори, беа испратени до Марко Фуч, вирусолог од Корнел. Но, тие не најдоа трага дека проблемот лежи во почвата, габите, бактериите или вирусите. Сепак, тие забележаа послаб коренов систем.
Кан се сомнева дека одговорот лежи токму во тоа, и за планираната студија за истражување на оваа мистерија тие добиле 299 000 УСД од Националниот институт за храна и земјоделство. Неговото предвидено траење е три години и ќе ја проучува сложената динамика на кореновиот систем и ќе го испита однесувањето на вирусот во комерцијалните овоштарници.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.