Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

20.8 C
Skopje
Monday, July 15, 2024

More
  домаАгро советиКујнска сол во исхраната на домашните животни

  Кујнска сол во исхраната на домашните животни

  petel baner

  Без квалитетни микроелементи во храната, нема успех во одгледувањето. Кујнска сол е еден од елементите неопходни во исхраната на животните.

  Микроелементи во исхраната на животните: калиум, натриум и хлор

  Овие три елементи треба постојано да бидат присутни во храната. Организмот не создава резерви на овие елементи, освен делумно натриум и хлор. Ова се компензира со намалена екстракција во случај на недоволен прилив на храна. Недостаток на К генерално не се јавува, бидејќи има значително повеќе од овој елемент во добиточната храна отколку потребите на животните.  Со Na и Cl е сосема поинаку. Како по правило, нема доволно во храната за животни и тие мора постојано да се додаваат во форма на кујнска сол.

  Калиумот се наоѓа главно во клетките и се излачува преку урина и измет. Потребите за К се движат помеѓу 0,2 и 0,3% од оброкот, и обично има доволно во храната.

  Барањата за  натриум се 0,15-0,20% од оброкот. Бидејќи обично не е присутен во храната, мора да се дава одделно во форма на  NaCl.  Хлорот се депонира во одредена количина во кожата и поткожното ткиво. Потребите за Cl се 0,3% од оброкот. Се обезбедува со додавање кујнска сол.

  agrounik

  Натриум хлорид – особено додавањето на трпезариска сол во исхраната на добиток е најстарата практика за корекција на исхраната со дефицит на натриум и хлор. Покрај задоволувањето на физиолошките потреби во Na и Cl, солта денес се дава и како зачин, т.е. во износ поголем од физиолошките потреби, бидејќи е познато дека ја стимулира саливацијата и активноста на амилолитичките ензими.

  кујнска сол

  Кујнска сол во исхраната на стоката

  NaCl се дава во количина до 0,5% од оброкот за сите домашни животни, вклучувајќи ја и вредноста на Na Cl во храната.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Домашните животни можат да преживеат неколку месеци без сол, без да покажуваат симптоми на недостаток. Ако лишувањето од сол трае подолго, животното губи апетит и тежина, производството се намалува, репродукцијата е нарушена и на крајот се јавува смрт.

  Животните штедат долго време со тие минимални количини од храната со намалување на екскрецијата. Тое реагираат многу брзо на администрацијата на сол, а симптомите на дефицитот исчезнуваат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img