Органската храна одгледувана во градините на домаќинствата доведува до подобрување на здравјето на децата. Во продолжение што донесоа Универзитетски испитувања во Источна Англија (УЕА).
Децата растат повисоки и поздрави во руралните домаќинства каде што произведуваат своја храна – според новото истражување. Истражувањето, кое ги разгледувало домаќинствата во земјите со ниски и средни примања, покажало дека производството на сопствената храна им помагало на мајките да спречат застој, слабост и недоволна тежина кај нивните деца. Храната на нивните деца беше поразновидна, што значи дека тие имаа пристап до различни класи на хранливи материи и витамини.
Студијата „Влијание на производството на домашна храна врз нутриционистичкото слепило, заостанување, слаба тежина и смртност кај деца: систематски прегледи и мета-анализа на контролирани испитувања“, е објавена денес во списанието Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Тимот од Медицинскиот факултет Норвич и Факултетот за меѓународен развој при УЕА ги анализираа студиите што ги воведоа жените во домашно земјоделство во африкански и азиски земји, вклучувајќи ги Нигерија, Гана, Индија, Камбоџа, Мозамбик, Уганда, Кенија и Буркина Фасо. Домашното земјоделство вклучуваше одгледување на светло обоени овошје и зеленчук богато со витамин А”, како што е сладок компир, а понекогаш вклучуваше и одгледување пилешко месо.
Здравјето на децата од овие жени беше оценето во текот на следната година или повеќе. Децата на жените кои беа воведени во домашното рурално земјоделство и направија подобро за своите деца одколку другите градски жени. Тие имаат помала веројатност да страдаат од застој и слаба тежина.
Нема студии, сепак, пријавени за здравјето на очите на децата. Истражувачите заклучиле дека се потребни високо квалитетни испитувања за да се процени влијанието на производството на домашна храна врз нутриционистичкото слепило кај децата, особено во руралните области.
Што е ксерофталмија?
Ксерофталмија е абнормална сувост и воспаление на окото. Доведува до неповратно слепило и е претежно предизвикано од недоволен внес на витамин А. Додатокот на витамин А спречува децата да умираат и го подобрува нивното здравје на други начини, како што е намалување на ризикот од сипаници. Многу земји спроведуваат програми за дополнување на витамин А за деца, но овие честопати ги изоставуваат децата во руралните области.
Околу 250 милиони деца од предучилишна возраст сè уште имаат недостаток на витамин А, според Светската здравствена организација. Недостаток на витамин А е главната глобална причина за спречување на детско слепило со околу 2,8 милиони деца на предучилишна возраст, изложени на ризик од слепило. Недостаток на витамин А, исто така, го зголемува ризикот од смртност. Исто така и од други детски болести, како што се дијареја и сипаници. Игра значајна улога во нормалната имунолошка функција. Останува еден од најраспространетите недостатоци на микроелементи на глобално ниво. Г-ѓа Чизоба Басеј, постдипломски истражувач на Медицинскиот факултет во УЕА, Норич, го водеше тимот кој го спроведуваше систематскиот преглед.
Г-ѓа Басеј рече: „Треба да се усвојат добро докажани интервенции, како што се програми за додаток на витамин А и да се прошират на деца со најголем ризик за да се спречи нутритивното слепило.
„Во моментов нема доволно докази за ефектите од домашно градинарство врз ксерофталмијата, ноќно слепило или смртност кај деца, но доказите од нашето истражување покажуваат дека ако жените се занимаваат со домашно градинарство, ризикот од застој, слабеење и недоволна тежина кај нивните деца е намален.
„Воведувањето производство на домашна храна може да биде соодветно во области каде преовладуваат нутриционистичкото слепило, слаба тежина, застој и слабеење и каде што не се достапни поинтензивна поддршка во исхраната, како што се програми за додаток на витамин А.
Каква улога овде може да одигра домашното земјоделство?
Домашното земјоделство може да помогне да се постигне одржливост при контролирање на недостаток на витамин А и може да ги надополни програмите за додаток на витамин А таму каде што се достапни.
Истражувањето е спроведено заедно со колегите од одделот за исхрана и диететика при универзитетската болница Норфолк и Норвич.
Храната која е особено богата со витамин А вклучува:
-МОРКОВ – е одличен извор на важни витамини и минерали. Половина чаша може да ви даде до: 73% од дневните барање на витамин А .
-Сладок компир.
-Зеленчук спанаќ и кељ.
-Манго – 20% ДВ по порција.
-Диња – 19% ДВ по порција.
-Розов или црвен грејпфрут – 16% ДВ
-Лубеница – 9% ДВ по порција.
-Папаја – 8% ДВ по порција.
-Кајсија – 4% ДВ по порција.
-Мандарина – 3% ДВ по порција.
-Нектарин – 3% ДВ по порција.
Автор: Тодор Лонго
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.