Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

5.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
  домаАгро ВестиСушата во делови од Европа го вознемирува меѓународниот пазар

  Сушата во делови од Европа го вознемирува меѓународниот пазар

  Европа се соочува со голема суша. Ќе бидат потребни значителни количини на врнежи за да се избегне понатамошно губење на приносот, а прогнозите не се ветувачки.

  Извештајот на Службата за мониторинг на културите на Европската унија (JRC MARS) не ветува. Тоа покажува дека во набљудуваниот период од 1 април до 15 мај, временските услови биле обележани со суша и недостаток на влага во почвата. Како резултат на тоа, прогнозите за приносот на зимските култури се ревидирани надолу на ниво на ЕУ. Сепак, остануваат над петгодишниот просек за овогодинешната жетва на пченица, јачмен и маслодајна репка во ЕУ.

  Растечката суша во делови од Европа го вознемири меѓународниот пазар кој веќе се бори со загубите на жито. Најпогодени се европските житоносни области, особено зимската пченица и јачменот. Франција, Данска, Германија, Полска, Словенија, Хрватска, Романија, Бугарија и Грција се изложени на топлотен бран, а резервите на влага во почвата се многу мали. Таквата состојба негативно влијае на очекуваните приноси.

  Прогнозите не се ветувачки

  Во месечниот извештај, МАРС ја намали својата прогноза за приносите на пченица во ЕУ за 2022 година на 5,89 т/ха од 5,95 т/ха проектирани минатиот месец. Тоа е намалување за еден процент и два отсто пониско од бројката во 2021 година. Прогнозата за зимскиот јачмен е намалена на 5,78 т/ха, а за пролетниот на 4,18 т/ха од 4,31 т/ха.

  Прогнозата за принос за пченка беше променета од 7,91 т/ха на 7,92 т/ха, сончоглед од 2,38 на 2,39 т/ха. Кај маслодајната репка приносот е намален од 3,19 на 3,17 т/ха, а прогнозата за соја остана на ниво од 2,99 т/ха.

  Ќе бидат потребни значителни врнежи за да се избегне понатамошно губење на приносот, а прогнозите не се ветувачки. Сите укажуваат дека во периодот јуни-август ќе продолжат потоплите и посуви временски услови на подрачјата со зимските култури. Експертите предупредуваат дека временската прогноза за неделата до 28 мај покажа помалку од три дена со врнежи над 5 мм низ Европа.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Продолжен рокот за субвенции
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Воведена вакцина против птичји грип?
  spot_img
  spot_img
  spot_img