Летна резидба е мерка што се врши во текот на вегетацијата, т.е. додека плодот е зелен. Кастрење и отстранување на зелени гранки…
Летна резидба – чувствителна, но бара операција
Постои одреден сомнеж кај овоштарите за летното кастрење. Тие главно се однесуваат на времето во кое се изведува, на кои овошни видови и воопшто неговото значење како мерка во овоштарството. Летна резидба е мерка што се врши во текот на вегетацијата, т.е. додека плодот е зелен и има две основни цели. Тоа се: корекција на зимското кроење и намалување на бујноста.
Корекција на зимската резидба значи отстранување на оние гранки и гранчиња кои беа пропуштени со зимско кроење. Оттука, се констатира дека, доколку зимското кроење е добро испланирано и изведено, нема потреба од летно кроење. Затоа, намалувањето на бујноста на овошките е главната цел на зеленото кастрење на овошките.
Секој овоштар, аматер или професионалец, знае дека со намалувањето на бујноста на плодот индиректно се зголемува бројот на плодните пупки а со тоа и плодноста на самиот плод. Затоа, контролата на бујноста кај овошните дрвја кои се исклучително плодни, како што се црешите, се решава со избор на подлогата и зеленото кроење.
Со сечење и отстранување на зелените гранки и гранчиња кај овошките, се нарушува нивната физиологија на синтезата на органските материи и драстично се намалува растот на кореновиот систем на овошките. Затоа зеленото кроење е една од чувствителните операции што може да ја наруши физиолошката рамнотежа.
Овде важи правилото: Посилна резидба – поголема бујност и обратно.
Рана, средна и доцна летна резидба
Според времето на изведба може да биде рана, средна и доцна. Ранозелено кроење обично се изведува во мај пред почетокот на стврднувањето на основата на младарите, а има за цел да предизвика раст на странични гранки кај младите. Најчесто се изведува на кајсии и при формирање на крошна.
Средната е всушност вистинското летно закројување кое овоштарот го знае. Се прави во средината на јуни до крајот на јули. Во тоа време, најпогодено е подоцна намалениот развој на коренот и бујноста кај овошките. Најмногу се користи кај цреши.
Имаме и кастрење доцна на лето, кое во основа е рано зимско кроење во физиолошка смисла. Се извршува од средината на август до крајот на септември, а најчесто го користат овоштарите за кајсија. Придонесува за подобро созревање на гранките и гранчињата и подобро презимување во текот на зимата.
Затоа, летното кастрење треба да се врши само и исклучиво под надзор и препорака на експерт или лице со долгогодишно искуство во неговата примена.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.