Како да подготвите супа од коприва – Морис Месеж, познатиот провансалски тревар, вели: „Ако треба да се вратите од прошетка во природа со само едно растение, тоа нека биде копривата“.
Ова растение е еден од најдобрите извори на хлорофил, зелен пигмент кој го зголемува бројот на еритроцити, т.е. хемоглобин во крвта.
Покрај хлорофилот, копривата содржи и танини, гликокинин – супстанца која го намалува нивото на шеќер во крвта, многу витамини Ц и К, фосфор, магнезиум, натриум, калиум, калциум, мравја, оцетна и силициумска киселина, ацетилхолин, хистамин. За разлика од спанаќот и зеленчукот, копривата не содржи отровна оксална киселина. Затоа е подобро овие намирници да се заменат со коприва.
Како да подготвите супа од коприва
Состојки:
- ситно сечкан кромид
- 3 компири
- 2 грста свежи млади коприви
- чешне лук
- сол
- свежо мелен бибер
- за сервирање: павлака
Подготовка:
На малку масло пропржете ситно сечкан кромид пет минути. Додадете три мали или два големи компири (по можност бели) исечени на коцки и две шаки млади, свежи, добро измиени и исечкани коприви.
Истурете вода (еден и пол литар) и варете 20 минути. При крајот на готвењето се посолува со нерафинирана морска сол, бибер со свежо мелен црн или бел пипер, се додава чешне ситно сечкан лук и се меша со рачен миксер додека не се добие хомогена маса со прекрасна зелена боја.
При сервирање во чинијата додадете една лажичка павлака.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.