Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

More
  домаАгро советиЛактација во производството на овчо млеко

  Лактација во производството на овчо млеко

  petel baner

  Лактација на овците трае од 150-240 дена, а зависи од расата, млечниот принос и други фактори. Расата е еден од факторите што значително влијае на количината и квалитетот на овчо млеко.

  agrounik

  Источнофризиската овца со право се нарекува најмлечна раса, бидејќи дава над 600 кг млеко за време на лактација, а потоа следи расата овци Аваси со над 400 кг млеко. Во Израел, млечниот принос на овие овци беше систематски подобрен и се зголеми на 550 кг. Нашите раси овци даваат значително помалку млеко и количината се движи од 40-150 кг.

  Најголемо производство на млеко се постигнува во периодот од 3-та до 4-та недела од лактацијата, додека подоцна опаѓа

  Должината на лактацијата, покрај производството на млеко, значително влијае и на составот на млекото. Највисока содржина на повеќето состојки во млекото е забележана на крајот на лактацијата, а најмала при максималното производство. Единствен исклучок е содржината на лактоза, која има спротивен тренд. Редоследот на лактација, исто така, влијае на количината и составот на млекото. Количината на млеко се зголемува од 1-та до 4-та лактација, кога ќе го достигне својот максимум, по што се намалува во подоцнежните лактации. Сличен тренд има и за составот на млекото.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Младите и постарите овци (над 6 години) даваат помалку млеко

  На количината и составот на млекото влијае и бројот на јагниња во леглото, така што овците со две или повеќе јагниња произведуваат поголеми количини млеко (за 10-25%) во споредба со овците со едно јагне. Молзењето на овците влијае и на количината и составот на млекото. Рачното молзење на овците негативно влијае на составот и квалитетот на млекото (зголемен број на бактерии и соматски клетки). Помалку молзења во текот на денот го намалуваат производството на млеко и обратно. Затоа се препорачува молзење на овците 2-3 пати на ден. Машинското молзење овци придонесува за подобар микробиолошки квалитет на млекото.

  Овчо млеко помалку се користи во свежа состојба, поради двојно поголем принос во споредба со кравјото. Ова млеко е одлична суровина за производство на висококвалитетни сирења. За да се подобри квалитетот на сирењето, потребно е да се посвети поголемо внимание на производството на овчо млеко, како за зголемување на количината, така и за зачувување на неговиот микробиолошки квалитет, за подобрување на условите за хранење, молзење и чување, како и грижата за овците.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img