Придобивките од консумација на лук врз човечкото тело ни се познати на речиси сите. Сепак, често се прашуваме колку долго треба да го консумираме и како, за да ги добиеме здравствените придобивки.
Лукот најде широка примена во народната медицина на многу народи. Неговите лековити својства веќе биле познати во древниот Египет. Херодот опишал дека робовите кои ги граделе пирамидите биле хранети со лук за да останат здрави. Аристофан ги советувал грчките спортисти редовно да го консумираат.
Важно е да се истакне дека науката го потврди она што луѓето го набљудувале емпириски и го пренесувале од колено на колено. Интересно е што докторот М.Влајковиќ уште во 1923 година ја одбранил својата докторска дисертација по медицински науки за лукот во терапијата против туберкулоза во Франција.
Како да јадете лук
Лукот има антимикробна активност, што всушност значи дека има антибактериско, антивирусно и антигабично дејство. Сепак, свежиот лук во првобитната (неоштетена) состојба содржи алиин, кој нема антимикробни својства. Само кога се дроби, сецка или џвака, под дејство на присутниот ензим алииназа, алиинот се разложува на алицин. Тој е одговорен за мирисот на лукот и има антимикробни (бактерицидни) својства. Со автооксидација, алицинот се претвора во џоен (транс и цис форма), кои имаат антитромботично дејство. Затоа се предлага свежиот лук да се лупи и сецка или дроби, па се остава да отстои 5-10 минути пред консумирање.
Треба редовно да консумираме лук најмалку 10 дена, по 2 чешниња дневно.
Влијание врз здравјето
Првото нешто што ќе се случи е значително зголемување на имунитетот и подобрување на функциите на срцето и протокот на крв. Може да го намали високиот крвен притисок и да спречи згрутчување на крвта.
Покрај горенаведеното, а не помалку важно, редовното консумирање ја подобрува функцијата на мозокот. Исто така, секојдневно го подига нивото на енергија, што е многу важно за луѓето кои патат од хроничен замор или се занимаваат со спорт.
Ова благотворно растение се препорачува за постарата популација, а особено за жените, со цел да се спречи развој на остеопороза. Исто така, се карактеризира со својство на потиснување на воспалението на хронични болести.
Лукот сè уште се користи во гинекологијата (за третман на бактериска вагиноза), како и при проблеми со забите, како што е периодонтитис, компликација по вадење на заб, а се користи и во дерматологијата, како средство против опаѓање на косата.
А кога мислите дека е готово – не е. Лукот има силен антиканцероген потенцијал. Експериментално е докажано дека е ефикасен против МТК саркомот кај албино стаорци, според Stethoscope, а екстрактот од лук ја запира митозата на клетките на ракот во сите фази. Посебна предност на терапијата со лук е отсуството на несакани ефекти.
Важна забелешка: Примената на лековити растенија и/или лековити делови од растенија е информативна. Доколку имате здравствени проблеми, сте бремени или доите, задолжително прво консултирајте се со вашиот лекар.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK