Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

4.8 C
Skopje
Sunday, March 3, 2024

More
  домаАгро ВестиКако AI во земјоделството може да го трансформира целиот сектор? Се ближи нова...

  Како AI во земјоделството може да го трансформира целиот сектор? Се ближи нова ера

  Agrobot

  AI во земјоделството може да го трансформира целиот овој сектор. Зошто е важна и како ќе продолжи, прочитајте во текстот.

  Зошто да користиме технологија за вештачка интелигенција во земјоделството?

  Во последната деценија, земјоделството претрпе најразлични промени и предизвици, што доведе до потреба од модернизација на целиот сектор. Зголемената побарувачка за храна, недостатокот на природни ресурси, потребата од намалување на влијанието врз животната средина и глобалната конкуренција се само некои од факторите кои ја поттикнуваат дигитализацијата на земјоделството. Во моментов, ако погледнеме што се случува на глобално ниво, ќе видиме дека трошоците за производителите постојано се зголемуваат, додека глобалните продажни цени се намалуваат.

  Дали треба да има алтернативен и подобар начин да се соберат подобри култури?

  За да може да се изврши каква било дигитална трансформација, неопходно е да се има јасна слика за вредноста и придобивките што тоа ги генерира. Ова е критичен предизвик. А земјоделството е уште покомплексно бидејќи е една од вертикалите со најниско прифаќање на дигитални технологии. Бидејќи земјоделството е една од најстарите индустрии во светот, луѓето мислат, ако нема проблеми во системот, зошто да се менува? Ова е местото каде што AI во земјоделството влегува во игра!

  Постојат четири клучни точки каде усвојувањето на технологијата создава голема вредност за секторот

  • Подобро усогласување со наводнување и ѓубрење.
  • Рано откривање и контрола на штетници и болести.
  • Намалување и оптимизација на работата при оптимизација на процесите.
  • Најсовремена прогноза на културите.

  Со технологијата, земјоделците можат да знаат колку работна рака им треба на теренот. Потоа колку кутии, приколки, пратки и севкупни производи можат да продадат дури и пред жетвата.

  Ова ги создава следните предности.

  Кои се предностите од користењето на AI технологијата во земјоделството?

  Повисок принос на културите

  Навременото откривање на штетници и болести овозможува подобра продуктивност и поквалитетен плод. Брзото решавање на фитосанитарните проблеми е од клучно значење. Штетник или болест која не се контролира навреме ги оштетува посевите. Го намалува нивниот производствен капацитет и ги зголемува трошоците. Тоа може да ги загрози резултатите од целата земјоделска кампања.

  Технологиите како овие што се појавуваат во форма на вештачка интелигенција во земјоделството, исто така се користат за рано откривање на штетници и болести. Такви се сателитите или беспилотните летала како и софтверот за следење за теренска проценка. Тие се од суштинско значење за да им се помогне на земјоделците во нивните непосредни одговори предизвиците кои можат сериозно го загрозат приносот. “Чумата” може да избие во вториот месец од сеидбата и да ви го изеде најголемиот дел од буџетот. Затоа мора да бидете подготвени, а најдобар начин да го направите тоа е технологијата.

  Благодарение на овие технологии, производителите можат побрзо да стигнат до проблематичните области и да направат фокусирани апликации за заштита за да спречат ширење на проблемите низ нивната производна област, постигнувајќи најдобро интегрирано управување со штетници.

  Подобри проекции на жетвата со вештачка интелигенција

  Истовремено, важно е да се напомене дека земјоделецот бара и квантитет и квалитет. Лошиот квалитет на жетвата значи помал приход. Овде можете да се потпрете на вештачката интелигенција за броење плодови.

  Постои алгоритам за броење плодови обучен со сортите што ви се потребни и кој ги препознава различните фенолошки фази на растението. Со ова препознавање и броење, се прават проекции за жетвата за следните недели. Ова му овозможува на земјоделецот да има попрецизна прогноза до 92%.

  Неопходно е да се напомене дека работата со вештачка интелигенција во земјоделството е во рана фаза. Постојано се прават нови истражувања, така што единствениот начин да се потврди неговата ефикасност е со вистински теренски податоци од земјоделците. Затоа, неопходно е да се работи со голема количина на податоци собрани во согласност со специфични стандарди за да се развијат поефикасни и попрецизни решенија.

  Прво, треба да направиме точни прогнози за културите. Најдобриот начин е со вештачката интелигенција, што веќе го прават многумина кои одгледуваат култури во вселената.

  Поголема продуктивност на оценувачите на терен

  Додека земјоделските перформанси често се припишуваат на природни или климатски фактори, човечките фактори имаат одлучувачко влијание врз перформансите на културите. Работниците претставуваат повеќе од половина од вкупните трошоци за производство кај некои култури со висока вредност, како што се боровинки или трпезно грозје.

  petel baner

  Денес, благодарение на решенијата на пазарот, можеме да ја замениме теренската тетратка (пенкало и хартија), со што собирањето податоци на терен ќе биде поефикасно. Проценките на фитосанитарните услови, бербата, квалитетот, наводнувањето и фенологијата се комплетираат со мобилен телефон кој има GPS пристап кој ја евидентира локацијата и времето на секоја евалуација. Пред оваа технологија, собраните податоци не беа ни приближно точни.

  Усогласување на вештачката интелигенција во земјоделството со факторите за безбедност на храна

  Дигиталните земјоделски информациски системи играат витална улога во оптималното фитосанитарно управување. Овој тип на софтвер им овозможува на производителите прецизно да го следат количеството и времето на нивните фитосанитарни апликации и максималните граници на остатоци (МРЛ). Правилно евидентирање на апликациите и почитување на овие ограничувања е од клучно значење за агро-извозните компании да добијат сертификати, како што е GLOBAGAP, кои им овозможуваат пристап до нивните дестинации пазари. Без ова управување, земјоделските претпријатија може да доживеат отфрлање на производот или затворање на пазарот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Како заклучок, земјоделскиот сектор се соочува со многу предизвици. Тука се вклучени зголемената побарувачка за храна, влијание врз животната средина и глобална конкуренција. Од друга страна, усвојувањето на технологијата може да создаде значителна вредност за индустријата. Сепак, еден од најголемите предизвици е моменталната состојба на индустријата, со која треба да се соочат сите ag-tech компании е недостатокот на дигитализација. Технолошките лидери мора да ги покажат придобивките од производите и како тие ќе им помогнат на фармите да успеат, подобро да го хранат светот. Да бидат попрофитабилни и да им овозможат на земјоделците подобар квалитет на живот.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img