Негативни влијанија на пепелта во градината. Еве кои растенија го сакаат а кои не.
На крајот на зимата, можеме да имаме многу пепел од согорување на дрва. Сепак, постојат типови почви на кои не се препорачува нејзина употреба.
Пепелта од дрво има позитивен ефект врз повеќето видови почви. Покрај тоа што е богат со хранливи материи, делува и против штетници и некои растителни болести.
Сепак, тоа може да биде катастрофално за некои видови земјиште и треба да се посвети внимание на ова.
Кога не се препорачува?
Пепелог е богат е со фосфор, калиум, магнезиум, калциум и бројни микронутриенти. Благодарение на хранливите растителни елементи, се препорачува негова употреба.
Тој е силно алкален или основен.
Содржи големо количество калциум карбонат (вар), поради што се користи на кисели почви, но и таму треба да се нанесува во согласност со неговите карактеристики и pH реакцијата.
Создава неутрална средина која го фаворизира одгледувањето на повеќето растителни видови, но не треба да претеруваме со количината што ја додаваме.
Во случај да имате почва која е алкална или богата со органски материи , додавањето може да ја влоши ситуацијата и дополнително да ја наруши pH реакцијата што ја прави поалкална.
Ваквите услови не одговараат на повеќето култивирани видови. Растенијата нема да можат да ги апсорбираат хранливите материи.
Тоа значи дека ако го додадеме во неутрална или алкална почва, вашето растение може да „огладне“ и на крајот да пропадне.
Пред да го примените, спроведете анализа на земјиштето и проверете ја реакцијата на растенијата во градината на ограничен простор пред да го расфрлате низ целата бавча или градина.
Не сите растенија го сакаат пепелот.
Некои култивирани култури претпочитаат киселост , како што се боровинки. Додавање на пепелта би довело до стагнација на нивниот раст и постепена смрт. Слична е состојбата и со малините, капините, јаболката, крушите, праските.
Меѓу градинарските култури, не е погоден за пиперки, магдонос, модар патлиџан, слатка пченка.
Мора да се внимава при нанесувањето на компирот бидејќи го зголемува ризикот од појава на краставост.
Најдобро одговара на кромид, јагоди, грав, моркови, цвекло, зелка и други бразика, лаванда, анасон, жалфија, босилек.
Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на Вибер, Телеграм, Фејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK