Исто така, познато е дека античкиот лекар Хипократ ги советувал луѓето со лошо варење да изедат парче диња прелиено со вино после оброк.
Придобивките од дињата (Cucumis melo) овој сладок зеленчук, кој многумина го класифицираат како овошје се:
Може да помогне во намалување на крвниот притисок
Генерално, исхраната богата со овошје и зеленчук е поврзана со намален ризик од висок крвен притисок и срцеви заболувања. Утврдено е дека исхраната со малку натриум и адекватен внес на калиум може позитивно да влијае на регулацијата на крвниот притисок. Бидејќи дињата е ниска со натриум и богата со калиум, може да ви помогне да го одржите здравото ниво на крвен притисок.
Богата е со хранливи материи
Различниот профил на хранливи материи од диња е веројатно нејзината најголема предност.
Една порција диња (177 грама) содржи:
Калории: 64
Јаглехидрати: 16 грама
Влакна: 1,4 грама
протеини: 1 грам
масти: 0 грама
витамин Ц: 53% од референтната дневна доза (RDI)
Витамин Б6: 8% од RDI
Фолна киселина: 8% од RDI
витамин К: 6% од RDI
Калиум: 12% од RDI
Магнезиум: 4% од RDI
Покрај тоа, содржи соединенија со силен антиоксидативен капацитет, вклучувајќи бета-каротен (провитамин А), фитоен, кверцетин и кофеинска киселина.
Содржи хранливи материи важни за здравјето на коските
Дињата содржи неколку хранливи материи кои се од витално значење за обновување и одржување на силни коски, вклучувајќи фолати, витамин К и магнезиум.
Му помага на дигестивниот систем
Содржи влакна, хранливи материи кои се добро познати по подобрување на здравјето на дигестивниот систем. Адекватниот внес на диетални влакна го забавува растот на шеќерот во крвта и промовира правилна функција на цревата и развој на здрави цревни бактерии.
Може да ја подобри контролата на шеќерот во крвта
Некои истражувања покажуваат дека редовното консумирање овошје, како што се дињите, може да промовира здраво ниво на шеќер во крвта. Иако дињата содржи јаглехидрати кои привремено го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, таа исто така обезбедува влакна и други хранливи материи кои можат да ја подобрат контролата на шеќерот во крвта со текот на времето.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.