Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиШто треба да се направи во овоштарникот во овој период?

  Што треба да се направи во овоштарникот во овој период?

  petel baner

  Во случај лисјата да паднат, а времето да биде релативно топло, со температури над 0 ° C и висока влажност, тогаш треба да се изврши сино прскање, поточно, не чекајте да паднат 70% од лисјата.

  Соодветната и навремена подготовка на насади со овошје за зимата, во следната вегетативна сезона, ќе резултира со добри и квалитетни приноси и ќе започне веднаш по бербата на есен.

  Правилната хигиена на овоштарниците е задолжителна, поточно спроведување на санитарни мерки. Ова вклучува отстранување на исушени дрвја, скршени гранки, расипано или мумифицирано овошје, на дрвото или на земјата под него, како и на сите растителни остатоци кои претежно се извор на инфекција за следната сезона.

  Кората на дрвјата и гранките на ремените треба да се изгребаат со метална четка. На овој начин, заедно со старата кора, се отстранува слој од мов, лишаи или гнезда на гасеница што презимува. Неопходно е да се извадат остатоците од растенијата од насадите и да се изгорат. На тој начин се намалува бројот на патогени микроорганизми.

  Откако ќе се стори ова, следниот чекор е есенско сино прскање на овошје, бидејќи тоа ќе ги елиминира причините за бројни болести, додека одредени болести само успешно ќе се држат под контрола. Најдобро е да се направи кога паѓаат до 60 проценти од лисјата, кога времето е ведро, без ветер и температурата е над 10 ° С. Дрвјата мора да бидат добро натопени, така што од неа капе течност, и од таа причина се вели дека плодот е “искапен”. Важно е да се третира дури и најмалиот дел, бидејќи ако тоа не се направи, болеста ќе се појави на пролет. Бидејќи подготовките за овој спреј имаат синкава боја, земјоделците можат брзо да откријат каде го прескокнале третманот за да можат повторно да прскаат.

  Agrobot

  Подготовки базирани на бакар само во фаза на мирување


  Во случај лисјата да паднат, а времето да биде релативно топло, со температура над 0 ° C и висока влажност, тогаш треба да се изврши сино прскање, поточно не чекајте да паднат 70% од лисјата, но доволно е 5% или 10% затоа што тогаш има доволно простор за да се појави силна инфекција над нив што ќе предизвика штета на плодот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Доколку продолжат ваквите временски услови, третманот треба да се повтори кога повеќето лисја паѓаат, што е особено важно во овоштарниците каде што има јами од катран или некои други знаци на влошување на растителното ткиво. За повеќегодишни насади, се препорачува минималната доза да биде 1.000 л / ха, а за винова лоза 600 л / ха, со цел подобро да се „искапат“ растенијата.

  Фунгицидите базирани на бакар најдобро се третираат на есен, бидејќи тие имаат широк спектар на ефекти врз повеќето патогени, вклучувајќи ги и бактериите. Сепак, за повеќето овошја, тие треба да се применуваат во фаза на мирување, бидејќи тие можат да предизвикаат фитотоксичност на зелените делови кога ќе започне вегетацијата.

  Ако прскањето не е направено на време, тоа не може да се надополни подоцна. Патогените презимуваат во крошна на дрвјата или се скриени во пукнатина во кората. Тие исто така може да се најдат во расипани органи, рани на дрвја или на кои било скриени места, па ако зимата е слаба, тие лесно можат да достигнат чувствителни делови од овошјето и на тој начин да се заразат. Со навремено лекување, пред да се појави инфекцијата, можно е да се уништат сите патогени кои презимуваат. Ако, сепак, прскањето на плодот не се изврши на време, тоа подоцна не може соодветно да се компензира или со прскање или со друга мерка. Варта е корисна при рани мразови. За време на есенскиот период, варосувањето на дрвјата е друга мерка што ги ублажува последиците од ниските температури. Целта е да се ублажат температурните флуктуации во текот на денот и ноќта, кои прво се манифестираат на кората на трупот. Се прави со супа подготвена од пет килограми жива вар, 0,5 кг трпезариска сол и 0,25 кг сулфур. Наведените состојки се мешаат и им се додава вода, доволно само за мешавината да изгледа како млеко. Така подготвено, се остава да отстои два дена и се користи. Варосуването го забавува движењето на соковите во овошјето, а со тоа го одложува почетокот на вегетацијата, што може да биде корисно во раните пролетни мразови. Споменатата мерка има најмногу ефекти пред се кај кајсии, сливи и цреши.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img