Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Saturday, July 13, 2024

More
  домаАгро ВестиСлива и нејзините најзастапени видови во Македонија

  Слива и нејзините најзастапени видови во Македонија

  petel baner

  Слива во Македонија ја има на сите страни. Се одгледува одамна и се користи за многу работи. Сите производи од нејзе се вкусни и корисни: џем, сушена слива, ракија ….

  слива

  Чачанска убавица

  Созрева кон крајот на јули и почетокот на
  август. Средно бујна со широко пирамидална
  крошна. Отпорна е на предизвикувачите на `рѓа и
  пламеница. Релативно добро ја поднесува сушата.
  Цвета средно рано. Делумно е самооплодна. Рано
  раѓа и редовно дава добар принос.
  Плодот е средно крупен (30-40 g) јајцевиден,
  темносин. Месото е зеленожолто, цврсто и сочно.
  Добро се одвојува семката од месото. Добро
  поднесува транспорт.
  Чачанската убавица е една од најдобрите десертни
  сорти во овој период на созревање и постигнува
  добра цена на пазарот.

  Стенлеј

  Созрева во втората половина на август, неколку
  дена пред пожегачата. Средно бујна со широко
  пирамидална крошна. Многу добри резултати
  постигнува на растресити, плодни,благо кисели
  и умерено кисели почви. Не е осетлива на
  предизвикувачите на пламеницата и `рѓата.
  Добро го поднесува вирусот шарка. Осетлива е на
  подоцнежни мразеви. Делумно е самооплодувачка.
  Постигнува добри резултати кога се донесуваат
  пчелни семејства во периодот на цветање. Рано
  почнува да раѓа. Плодот е средно крупен, овално
  издолжен, темносин. Месото е зелено жолто,
  цврсто, сочно, лесно се одвојува од коската.
  Презреаните плодови паѓаат од стеблото. Плодот се
  користи во свежа состојба и за преработки.

  agrounik

  Чачанска родна

  Созрева кон крајот на август, после стенлејот,
  пред пожегачата. Средно бујна со широко
  пирамидална крошна. Цвета средно рано. Изразито
  самооплодувачка сорта. Рано раѓа и редовно дава
  добар принос. Плодoт е средно голем, јајцевиден,
  темносин, сличен на пожегачата. Месото на полодот
  е жолто, цврсто, сочно, благокисело и квалитетно.
  Семката е ситна и лесно се одделува од месото.
  Се користи за јадење во свежа состојба и за разни
  видови преработки, особено за сушење и варење
  ракија. Добро поднесува транспорт.

  Пожегача

  Созрева кон крајот на август и почетокот на
  септември. Средно бујна со крошна широкопирамидална и густа. Доколку е калемена на џанка
  истата е доста бујна. Цвета доцна и експлозивно.
  Самооплодувачка, средно рано раѓа и дава добар
  род. Доста е позната поради квалитетот на плодот,
  кој добро се суши и има хармоничен однос на
  шеќери и киселини, со изразена арома. Плодот
  е ситен, 17 g неправилно јајцевиден, син, со
  жолтозелено месо. Добро поднесува траспорт.
  Пожегачата е осетлива на предизвикувачите на
  пламеницата, `рѓата и шарката. Поради ова, многу
  е важно да пред садењето да се изберат реони каде
  што нема зараза од овие болести, и изборот на
  здрав посадочен материјал.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  слива

  Goran Majstoroski со плодовите од својот труд. Тој е еден од поголемите производители на слива во општина Дебрца.Поздрав до сите Земјоделци од Трбеништа.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img