Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро Вести2020 година: кризна година која предизвика глад во светот

  2020 година: кризна година која предизвика глад во светот

  petel baner

  На едно од 33 лица ќе биде му потребна хуманитарна помош за да се исполнат основните потреби како храна и вода во 2021 година, што е зголемување за 40% во однос на оваа година.

  2020 година

  Бројни кризи во светот одбележаа година на која и се ближи крајот. Покрај пандемијата на коронавирус и загубите на работни места, пожарите во шумите во Калифорнија , нападите на скакулци во Етиопија, но и климатските промени го нарушија производството на храна во 2020 година, предизвикувајќи глад кај милиони луѓе.

  Постојат стравувања дека ситуацијата може да се влоши во годините што доаѓаат. Кризата предизвикана од САРС-CoV-2 дополнително се влошува од временските услови, конфликтите и сиромаштијата во многу делови на светот.

  Дали сè повеќе луѓе ќе бидат гладни?

  ” Дури и пред Covid, 135 милиони луѓе беа на работ на глад. Тоа би можело да се зголеми двојно до 270 милиони во рок од неколку месеци “Дејвид Бисли , претседател на Светската програма за храна (WFP).

  Во април, Бисли му рече на Советот за безбедност на Обединетите нации дека светот се соочува со пандемија на глад од библиски размери. „Овие предупредувања се поткрепени со уште посилни докази денес“ , додаде тој, истакнувајќи дека Буркина Фасо, Нигерија, Јужен Судан и Јемен се соочуваат со катастрофален недостиг, а влијанието на Ковид сè уште не е почувствувано на многу места.

  „ Земјоделците и сиромашните урбани жители досега го сносија товарот на пандемијата, што значи дека нееднаквоста меѓу и во рамките на земјите може да се продлабочи уште во 2021 година“, рече Исмахане Елуафи , главен научник во Организацијата за храна и земјоделство (ФАО).

  Во 2020 година, најпогодени земјоделците

  Отсечени од пазарот и соочени со опаѓачката побарувачка, земјоделците се бореа со сите расположиви средства да ги продадат своите производи. Во исто време, работниците во урбаните средини, во гранката за храна и земјоделство, наидоа на блокада и честопати без работа. „ Како резултат, милиони луѓе од Тексас и Женева до Банкок и Акра беа принудени за прв пат да се потпрат на споделување оброци “, додаде таа.

  Во меѓувреме, повеќе од 50 милиони луѓе во Источна и Централна Африка имаат огромна потреба од храна, и тој број ќе се зголеми кога регионот се подготвува за тешката суша поврзана со временски неприлики, како и наезда на скакулци.

  Два неодамнешни извештаи на ООН предупредуваат дека пандемијата на коронавирус може да предизвика зголемување на сиромаштијата. На едно од 33 лица ќе му биде потребна хуманитарна помош за да се исполнат основните потреби како што се храна и вода во 2021 година, што е зголемување за 40% во однос на 2020 година.

  „Ковид е предвесник за тоа што ќе донесе климатската криза“, забележа Салемул Хук , директор на Меѓународниот центар за климатски промени и развој во Бангладеш.

  Потребни промени 

  „ Се надевам дека ќе заврши за една или две години, ако сè оди добро со вакцината, но проблемот со климатските промени ќе трае многу, многу подолго “, додаде тој.

  Климатските активности често се фокусираат на намалување на емисиите на глобалното затоплување како резултат на енергија и транспорт, но трансформацијата на системите за храна е исто така клучна за одржување на глобалното затоплување на нивоа што може да се контролираат.

  Дури и ако емисиите на фосилни горива беа елиминирани веднаш, производството на храна сè уште може да биде под влијание на зголемување на температурата за 1,5 ° C.

  Agrobot

  Фокус на младите?

  „ За да се направи производството поодржливо, ќе биде потребен фокус на тоа како се одгледува, што се троши и начини да се намалат загубите и отпадот “, рече главниот автор на студијата, Мајкл Кларк .

  Претставникот на ООН Калибата се надева дека самитот на системите за храна ќе донесе амбициозни цели за тоа што треба да направат земјите, заедниците и бизнисите во следната деценија, како и повеќе ресурси за да се постигнат истите.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  „ Веќе постојат решенија за да се направат системи за храна одржливи и еколошки пријатни, како што се храна на база на алги за да се намалат емисиите на метан “, рече Џесика Фанцо , професор по глобална политика за храна и етика на Универзитетот Џон Хопкинс.

  „ Но, потребна е политичка волја за да се истуркаат во првите редови “, додаде таа. Како и со климатските промени, таа се надева дека ќе се појави младинско движење околу ова прашање за да се залага за поамбициозни промени.

  За најнови информации од областа на земјоделието посетете ја рубриката Агро вести, како и социјалните мрежи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img