Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

4.8 C
Skopje
четврток, октомври 21, 2021

More
  домаАгро советиРовец - штетник на зеленчукот и овошјето!

  Ровец – штетник на зеленчукот и овошјето!

  Ровец ( Gryllotalpa gryllotalpa ), познат како коњоштип е распространет полифаген штетник, кој предизвикува штета на зеленчуковите и овошните култури.

  Опасен е во пластеници, расадници и на отворено поле. Најголема штета предизвикува во пролетта со копање плитки ходници под површината на почвата и грицкање на посеани семиња и зелени делови, така што растенијата не ‘ртат, или кај младите растенија го оштетува коренот или го гризе на ниво на кореновиот врат. Грицка длабоки дупки во плодовите од компирот.

  Ровецот Исе рои во текот на јуни, а потоа женката на крајот од ходникот прави проширување каде положува 300-600 јајца. Ларвите се изведуваат по 1-3 недели, најчесто во јули и ги дупчат нивните коридори во сите правци. Ровецот се повлекува во зимување на почетокот или крајот на септември, во зависност од температурата. Зимува во фаза на ларва на потопли места, најчесто во ѓубриво, компост или подлабоко во почвата (40-100 см).

  Контрола на овој штетник

  Критична бројка за контрола на овие штетници е 1 ларва / м 2 . Бидејќи ровецот презимува на потопли места, оваа одлика може да се искористи за да се контролира со механички или физички мерки, особено на помалите области. Овој метод на контрола се применува непосредно пред повлекувањето за презимување, со закопување на ѓубриво на повеќе места. Агротехничката мерка за борба против контрола на штетници е обработка на земјиштето. Ова овозможува уривање на коридорот и изложеност на индивидуите на природните предатори. Исто така, може да се користи методот на дисперзија на отровни мамки.

  Ровец

  Ефикасноста на контролата може да се постигне со примена на грануларни инсектициди: Галиција Г-5 во количина од 40 кг / ха; Форсирајте 0,5G во количина од 12-15 кг / ха. Гранулите се шират рамномерно над површината на земјата, а потоа се внесуваат во подлогата на длабочина од 10 см.

  Контролата во веќе утврдените овоштарници и култури е многу потешка и помалку ефикасна од превентивната примена при подготовката на почвата. Примената на инсектициди за време на вегетацијата не е рамномерна и постои проблем за почитување на времето на чекање кај земјоделските култури со кратка вегетација. Значи, препораката е превентивна примена при подготовка на почвата, особено при одгледување повеќегодишни култури.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img

  ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ОД ЗЕМЈОДЕЛИЕ?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Земјоделци проверете ги сметките

  Земјоделци проверете си ги сметките !!! Денеска владата ги исплати сите заостанати субвенции на Земјоделците.Исплатени се и сите субвенции што треба да се...