Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Saturday, December 9, 2023

More
  домаАгро ВестиЕУ загуби 257.000 лозови насади во периодот од 2015 до 2020 година

  ЕУ загуби 257.000 лозови насади во периодот од 2015 до 2020 година

  Agrobot

  ЕУ загуби 257.000 лозови насади во периодот од 2015 до 2020 година. Ова е намалување за околу 10,3 отсто. Повеќето од нив се мали имоти, помали од 1 ха.

  Продолжува реструктуирањето на лозовите насади во Европската Унија. Како резултат на петгодишното собирање податоци, Евростат објави извештај кој ги следи сите случувања на пазарот на грозје и вински производи и производниот потенцијал на лозовите насади во ЕУ, како и нивната структура.

  Загуба на имот поголема од 10 проценти

  Помеѓу 2015 и 2020 година, површината под лоза во ЕУ како целина остана релативно стабилна. Но, во истиот период, бројот на лозови стопанства е намален за околу 10,3 отсто, што значи загуба од 257.000.

  Претежно се работи за загуба на имот помал од 1 ха. Имено, ги има за 226.000 помалку од 2015 година.

  Во 2020 година 82,4 отсто од лозовите насади во ЕУ биле наменети за производство на грозје за квалитетно вино, а тоа се однесува на производи со заштитена ознака на потекло. Станува збор за 2,1 милион ха, што одговара на 65,3 отсто од површината. Вината со заштитени географски ознаки отпаѓаат на 0,5 милиони ха, што одговара на 17,1 отсто.

  petel baner

  Шпанија има најголеми лозови насади

  Три четвртини од површината под винова лоза, или 74,9 отсто, се наоѓаат во Шпанија, Франција и Италија, каде што имало околу две петини (38,7 отсто) од лозјата во 2020 година.

  Најголем број на стопанства имаа Романците, речиси 0,8 милиони ха, што е 37,9 отсто. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Португалија имаше најголеми загуби на имот, 98.000, потоа Италија со 78.000 и Шпанија со 34.000 помалку.

  Во оваа збирка податоци беа вклучени 16 земји-членки со минимална засадена површина од 500 хектари лозови насади.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img