Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

28.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро ВестиАгрошумарство - можно решение за растечкиот глад и зголемувањето на температурите

  Агрошумарство – можно решение за растечкиот глад и зголемувањето на температурите

  petel baner

  Агрошумарство – Ред култури, ред дрвја. Како некои традиционални практики за управување со земјиштето се враќаат и зошто тоа е добра работа

  Мала шума на падините на ридот, потоа бескрајни оризови полиња во подножјето. Потоа каналот за наводнување, веднаш до ливадата каде што пасе стоката. Зад неа е уште една шума, овојпат малку поголема, која потокот ја сече на два нееднакви дела.

  Овој вид пејзаж на јапонски се нарекува сатојама. Концептот претставува еден вид мозаик од бројни наменски екосистеми, создадени за време на периодот Едо од јапонската историја (1603-1867). Околните рурални заедници користат паднати лисја за ѓубрење на оризот и сечат дрвја за готвење, греење и градење итн.

  Иако тие се две различни работи во однос на потеклото, сложеноста и целите, сатојама наликува на практиката што сега се нарекува агрошумарство. Овој метод на користење на земјиштето е, како што сугерираат името и описот, комбинација на земјоделство и шумарство.

  Агрошумарските системи веќе зафаќаат над милијарда хектари земја на глобално ниво

  Агрошумарство, по дефиниција, е динамичен и еколошки заснован систем на управување со природните ресурси. Тој вклучува интеграција на дрвјата на земјоделските култури и пасиштата, што ја зголемува различноста и одржливоста на производството. Со тоа и поголеми економски и социјални придобивки за корисниците на земјиштето.

  Ова во суштина значи дека повеќегодишни растенија, како што се дрвја, грмушки, палми и бамбус, се одгледуваат во истата област паралелно и намерно, а се сеат земјоделски култури и/или пасишта за добиток.

  Од заштита од ветер до шумско сточарство

  Се проценува дека во последните 150 години, светот изгубил  половина од горниот, најплодниот слој на земјата. Покрај ерозијата, почвата е оштетена и од други последици од земјоделските активности, како и од глобалното затоплување.

  Често има наслови во медиумите за тоа како на светот му останале само 60 или 100 жетви поради сите негативни влијанија врз земјата. Иако овие тврдења се неосновани и претерани, треба да се има предвид дека проблемите се реални и треба да се решаваат навремено.

  Човештвото бара се повеќе храна

  Не само што расте светската популација, туку и индивидуалните апетити се зголемуваат, како во развиените, така и во земјите во развој. Затоа е неопходно да се подобри продуктивноста на земјоделското производство. Тоа е исклучително сложен подвиг со оглед на тоа што имаме се помалку погодни области за развој на земјоделството и сточарството. Прехранбената индустрија во недостаток на простор ја проширува својата капацитети на сметка на до 99% тропски шуми. 

  agrounik

  Најлошо од сè, само помеѓу 45 и 65% од исчистените површини се користат за земјоделско проширување. Најчесто за производство на палмино масло, соја и месо. Остатокот од дрвјата умираат без причина бидејќи проектите во меѓувреме пропаѓаат или почвата се покажува како несоодветна за одгледување. Од 2 милијарди хектари деградирано земјиште, 900 милиони хектари би можеле да се обноват и претворат во пасишта, шуми и земјоделски култури. Ова би резултирало со големо намалување на CO2.

  Решение кое би можело да ни обезбеди поголеми приноси од постоечките култури, а со тоа и количина на храна, е токму веќе споменатото агрошумарство. За разлика од другите методи, на пр. пестициди и синтетички ѓубрива – врз основа на природата. Покрај прехранбената индустрија, придонесува и во борбата против климатските промени поради складирањето на јаглерод во дрвјата. Огромните, монокултурни полиња или ливади се поделени со редови садници кои имаат различна намена, на пр. за заштита од ветер. Агрошумарството, покрај ветробраните, има уште четири основни облици: меѓуредни култури, шумско сточарство, вегетативни појаси и шумско земјоделство. Овие системи веќе зафаќаат над милијарда хектари земја на глобално ниво. Можеби најпознатите примери за агрошумарство се плантажите со кафе и какао кои растат во сенката на дрвјата. На терен може да се направат огромен број различни комбинации на видови, како и временски и просторни уредувања, се во согласност со потребите на земјоделците.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Како може агрошумарство да придонесе за ублажување на климатската криза?

  Кога станува збор за земјоделско-шумско спојување, односно соживот на земјоделските култури со дрвјата, досега се забележани следниве резултати. 100 хектари насади со тополи во комбинација со пченица даваат продуктивност еквивалент на површина од околу 140 хектари монокултури. Додека насадите со ореви на површина од 100 хектари, комбинирани со житни култури, резултираат со вкупни приноси еднакви на оние што се одгледуваат на 133 хектари монокултури. Комбинираното производство во одредена област е подобрено поради подобро искористување на достапната светлина во текот на годината и подобро зафаќање на супстанции од подлабоките корени на дрвјата. Меѓутоа, за навистина да се постигне подобра жетва, многу е важно да се распоредат дрвјата за да не фрлаат сенка на посевите.

  Дополнително, авторите на студијата, дошле до заклучок дека агрошумарството на југот на Бразил успешно ги неутрализира емисиите на стакленички гасови кои се јавуваат како производ на агрохемиското производство, транспорт и активности на фармата како што се работата на машините. Штетните емисии се движеа од 2,81 до 7,98 тони еквивалент на јаглерод диоксид по хектар. Овие количини беа апсорбирани од 17 до 44 дрвја по единица мерење, што е помалку од засаденото. Способноста на агрошумарството да ја ублажи климатската криза беше покажана и на устието на реката Јангце во Кина.

  Според  климатолозите, од 2 милијарди хектари земја деградирана главно од човечки активности, 900 милиони хектари може да се обноват. Уништеното земјиште повторно да се зазелени и се претвори во шуми, пасишта и земјоделски култури. Биомасата би одвоила доволно јаглерод за да ги стабилизира емисиите на јаглерод диоксид. Во следните 15-20 години, ќе е доволно долго за планета да усвои технологии за јаглеродна неутралност. Инвестицијата, според проценките, би чинела 300 милијарди долари.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Вибер.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img