Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Tuesday, July 23, 2024

More
  домаАгро ВестиЗемјоделски производи кои ги залажуваат граѓаните?

  Земјоделски производи кои ги залажуваат граѓаните?

  petel baner

  Кои се резултатите од истражувањето за ставовите и перцепциите на граѓаните во однос на купувањето и консумирањето на прехранбени земјоделски производи. Целта на истражувањето била да се исправат неправилностите во прописите кои овозможуваат „лов во темница“. Исто така за подобро информирање на граѓаните за храната што ја купуваат.

  Анкетата на агенцијата беше спроведена за канцеларијата на европратеничката Борзан оваа пролет на примерок од 805 испитаници. Во анкетата граѓани беа прашани кои критериуми им се најважни при изборот и купувањето на производите. Со кои производи најчесто се манипулира во однос на нивните својства, потекло и состав. Колку читаат и како треба да изгледаат декларации за производи и како ги перцепираат одредени маркетинг практики.

  Повеќе од 90 отсто од граѓаните изјавиле дека најважни критериуми при купување и избор на храна се: влијание врз животната средина, квалитет, безбедност на храната, цена, влијание врз здравјето и потеклото. Борзан посочи дека според граѓаните безбедноста на храната е добро регулирана. Истражувањата покажуваат дека граѓаните при изборот и купувањето најголемо значење му придаваат на квалитетот на производите. Потоа неговата безбедност, додека околу две третини од нив придаваат значење на влијанието врз животната средина.

  Најчести производи за кои граѓаните се измамени се медот, месото, органската храна и маслиновото масло.

  Жените се за квалитет, мажите за потекло на земјоделски производи

  – Интересно е што жените многу повеќе од мажите им придаваат значење на квалитетот, безбедноста на храната, влијанието врз здравјето и животната средина. Мажите повеќе гледаат на потеклото.

  Цената на производот е многу поважна за домаќинствата со помали приходи отколку за оние со повисоки приходи.

  Дури 52,5% од испитаниците сметаат дека најманипулиран е медот , 48,9% месото, 45% храната од органско земјоделство, 38,6% маслиново масло, 27,3% сувомесните производи. Исто така, 25,1% од испитаниците се сомневаат дека се манипулира со природни сокови, 23,6% млеко, 15,5% риба, 5,6% вино.

  – Граѓаните многу добро се чувствуваат таму каде што најмногу ги мамат. Со оглед на погрешното законодавство на ЕУ што дозволува ознака „мешавина од мед од ЕУ/не ЕУ“ и големите количини фалсификуван увезен мед, не е чудно што повеќе од половина од испитаниците се сомневаат во манипулација со мед.

  Медот од увоз често е фалсификуван. И тоа со ставање шеќерен сируп во него, кој има вкус и изгледа како вистински мед.

  – Храната од органското земјоделство често се покажува дека содржи траги од супстанции кои не се дозволени во органското земјоделство. Покрај медот, маслиновото масло може да ја носи и ознаката „мешавина на масла од ЕУ/не-ЕУ“.

  Декларациите не се читаат редовно

  Еден од главните начини да се информираат граѓаните за храната што ја купуваат се декларации и етикети на пакувањето. Иако 98% од испитаниците посочиле дека понекогаш ги читаат декларациите, мнозинството тоа не го прават редовно. Само 35% од граѓаните редовно ја читаат декларацијата, 16% ретко, а 47% повремено. Борзан истакна дека дури 72 отсто се жалат дека причините за тоа се неразбирливоста и нечитливоста на декларациите. Таа предупреди дека сушените месни производи во продавниците се рекламираат како домашни. На декларацијата во повеќето случаи со мали букви пишува дека потеклото на главната состојка, односно месото е Европската Унија.

  agrounik

  Истражувањето покажа и дека 90,9% од испитаниците не се согласуваат производите со најмногу увозни состојки да се рекламираат како домашни. Што се однесува до начинот на означување на потеклото на производот кој содржи состојки од различни земји на ЕУ, дури 60,1% од испитаниците сметаат дека е неопходна листа на сите земји од кои доаѓаат состојките, 21% од нив дека е доволна. да се наведе потеклото на земјата од која доаѓа главната состојка.

  Понатаму, 12,7% од испитаниците сметаат дека земјата на потекло на ЕУ е доволна. 6,2% од испитаниците сметаат дека е потребно да се наведе потеклото на земјата во која се пакува производот. Во моментов нема казна за погрешно означување на производ, но тоа може да се промени. Клиентот не треба да биде доведен во заблуда и важно е да ги добие вистинските информации.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Нова регулатива за информирање на потрошувачите

  Кон крајот на оваа година во Европскиот парламент доаѓа нова европска регулатива за информирање на потрошувачите за храната. Се очекува и нова директива за медот.

  – Целта е кога граѓанинот ќе дојде во продавница, на едноставен и брз начин да добие информации за производот и од каде доаѓаТогаш, според тоа каков е неговиот здравствен квалитет, клиентот може да го направи најдобриот избор со брз избор. Затоа, се што добивме во истражувањето ќе биде дел од моите законодавни иницијативи во Европскиот парламент, за што веќе ги поставив основите во стратегијата „Од терен до маса“, рече Борзан.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Вибер.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img