Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

35.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиПриродна контрола на штетници: Како растенијата ги ангажираат непријателите на нивните непријатели?

  Природна контрола на штетници: Како растенијата ги ангажираат непријателите на нивните непријатели?

  petel baner

  Природната контрола на штетници е суптилна тактика за преживување на растенијата која може да не научи како да ја намалиме широката употреба на пестициди во земјоделството. Пред сè, треба да разбереме како самата навидум беспомошна флора ја спроведува оваа мастер стратегија.

  Растенијата може да изгледаат беспомошни во борбата против инсектите, бидејќи немаат ниту раце ниту опашки за да ги одвратат. Но, многу од нив произведуваат силни одвратителни хемикалии. Од оние кои имаат само лош вкус или мирис, до оние кои можат да убијат.

  Овие соединенија добро делуваат против каснувања и инсекти кои цицаат сокови, кои се хранат со широк спектар на растителни видови, но и против цицачите кои пасат. Сепак, неизбежно, во текот на еволуцијата, одредени животни се приспособиле до тој степен што сега ги привлекуваат дури и најодвратните работи што ги смислиле растенијата. Всушност, многу од културите што ги одгледуваме за конзумирање, од тутун, кафе до коријандер, се токму соединенијата што ги произведуваат за да ги обесхрабрат нивните тревопасни непријатели.

  Некои растенија, преку природната селекција, развија поинаква стратегија за да ги одвратат несаканите посетители. Тие испраќаат мириси за да ги привлечат непријателите на нивните непријатели. Во зависност од тие сигнали, може да се појават различни „непријатели“.

  Тед Тарлингс од Универзитетот во Нојшател во Швајцарија проучува вакви трикови повеќе од три децении, на различни места низ светот. Подоброто разбирање на овие природни решенија, смета тој, може да ни помогне да ја намалиме употребата на пестициди. Тие претставуваат закана не само за многу потенцијални сојузници на инсекти, туку и за здравјето на луѓето.

  Осите како сојузници

  Многу интересни се осите кои напаѓаат гасеници кои се хранат со растенија од пченка. Отпрвин се мислеше дека осите мораат да користат мириси и визуелни знаци кои доаѓаат од гасениците. Но, многу брзо се покажа дека растенијата активно испуштаат материи што ги привлекуваат овие оси. Се испостави дека тие произвеле мешавина од многу специфични соединенија како одговор на нападот на гасениците, такви кои тие вообичаено не ги испуштаат.

  Самото оштетување на растението не ги предизвикува истите испарувања. Но, ако оштетите растение и потоа нанесете плунка од гасеница на оштетеното место, ќе ја добиете истата реакција. Ова е многу интересно, бидејќи сугерира дека растенијата можат да препознаат што ги напаѓа и соодветно да реагираат.

  Некои соединенија веднаш се испуштаат од оштетеното место – тие се нарекуваат испарливи зелени листови. Тие се она што го чувствувате кога го косите тревникот. Но, дополнително, растението ќе ги синтетизира овие нови соединенија како одговор на плукањето, кое го произведува само кога ќе го нападнат гасеници. Тие се испуштаат не само од местото на оштетување, туку и од неоштетените листови на нападнато растение.

  Многу подоцна, беше откриено дека не само паразитските оси можат да ги соберат овие мириси, туку и соседните растенија. Различни истражувачи откриле дека реакцијата е посилна кај растенијата кои се поблиску една до друга.

  Сите овие растенија испуштаат различни испарливи материи. Излегува дека осите треба да научат да ги поврзуваат овие мириси со присуството на домаќин на инсекти за да ги снесат своите јајца. Така, осите постојано се соочуваат со различни сигнали и не е секогаш предвидливо кој сигнал ќе биде најкорисен. Можете да замислите дека наивна оса која штотуку излегла од својата кожурка ќе почне да користи општи сигнали. Такви се зелените лиснати испарливи материи што ги споменавме претходно.

  На овој начин, тие можат да најдат растение кое е нападнато од бубачки, а бидејќи дефинитивно не можат да снесат јајца во нив, ќе научат да ги избегнуваат специфичните мириси поврзани со таа ситуација. Но, штом ќе пронајдат растение погодено од гасеница и ќе го идентификуваат како вистински домаќин, ќе ги запаметат околните мириси како нешто на кое треба да се фокусираат.

  Дали би било возможно да ги истренираме осите да бидат привлечени од одреден мирис и да ги испрскаат растенијата што би сакале да ги заштитиме од тревопасните инсекти?

  Се чини дека има смисла да ги тренирате осите на мирис кој веројатно ќе ги доведе до штетниците. Ова може да се направи со комбинирање на мирисот што обично го испушта нападнато растение со изметот на гасеницата. Ова ги прави осите многу возбудени, но тие можат да мирисаат само кога ќе се приближат.

  Изметот од гасениците е речиси без мирис, што има смисла. Гасениците еволуирале за да го минимизираат секој можен сигнал до нивните непријатели. Спротивното важи за растенијата: тие ослободуваат многу големи количини испарливи материи што ги произведуваат за да ги привлечат осите и другите природни непријатели на гасениците.

  Како употребата на инсектициди влијае врз намалувањето на популацијата на инсекти?

  Широката употреба на пестициди во земјоделството за елиминирање на штетниците на културите придонесе за драстично намалување на популацијата на инсекти. Прашањето е дали овие пестициди можат да го намалат бројот на достапни природни непријатели кои ќе ни помогнат да ги контролираме штетниците на земјоделските култури и дали постои начин да ги вратиме?

  Во Швајцарија, на пример, се прават напори да се постават цветни ленти до полињата со земјоделски култури. Ова веќе помага да се задржат природните непријатели подалеку. Во моментов, постојат релативно ефикасни начини за контрола на штетниците. Се користат пестициди и генетски модифицирани растенија кои произведуваат токсин кој ги убива ларвите. Но, во сите случаи, постои загриженост дека бубачките на крајот ќе развијат отпор. Единствениот начин да се избегне ова е да се користат живи организми за контрола на штетници.

  Што е со ларвите кои се под земја?

  Постојат некои многу слични механизми кои работат под земја. Кога се нападнати, корените на повеќето видови пченка надвор од САД произведуваат соединение наречено кариофилен. Тоа привлекува бројни видови ситни црви наречени нематоди кои имаат навистина интригантен животен циклус.

  Младите нематоди користат сигнали како кариофилен за да пронајдат ларви од бубачки. Потоа продираат до ларвите низ кој било отвор што ќе го најдат. Таму ги ослободуваат бактериите кои секогаш ги носат со себе. Овие бактерии произведуваат токсини кои многу брзо ги убиваат инсектите, а потоа брзо се размножуваат. Нематодите потоа се хранат со овие бактерии и со дигестивните утроби на инсектот. Тие минуваат низ неколку животни циклуси. Произведуваат илјадници нови нематоди кои на крајот ќе експлодираат од трупот и ќе тргнат во потрага по нов домаќин.

  Интригантно е тоа што иако кариофиленот одбива многу тревопасни инсекти, ларвите на бубачки наречени пченкарни бубачки всушност се привлекуваат во мал број. Можеби поради оваа причина, во САД, способноста за производство на кариофилен е избрана од локални сорти пченка.

  Испитувањата на теренот покажале дека ако ја вратиме оваа способност со вметнување ген од оригано, растение кое произведува многу кариофилен, можеме значително да го намалиме оштетувањето на пченката бидејќи нивните корени биле многу привлечни за нематодите.

  Откриено е дека нематодите се многу ефикасни во убивањето гасеници кога се инјектираат во гел во центарот на растението или се нанесуваат на неговата површина. Во Руанда беа направени теренски испитувања кои покажуваат дека ова е исто толку ефикасно како и користењето пестициди. Оваа година се спроведува теренско испитување во Виетнам за да го тестираат и таму.

  Од каде толку многу штетници одеднаш?

  Повеќето доаѓаат од двете Америки, веројатно од Мексико, од каде што доаѓаат многу од нашите култури. Во своето природно живеалиште, есенскиот црв е помалку проблем, веројатно затоа што е доста ефикасно елиминиран од паразитски и грабливи инсекти. Но, на друго место во светот, таквите природни непријатели се чини дека се многу помалку ефикасни.

  agrounik

  Есенскиот црв првпат беше откриен во Африка во 2016 година. За три години се прошири низ субсахарска Африка, предизвикувајќи штета од милијарди долари. Потоа, во 2018 година, беше пријавен во Азија, а сега се прошири низ Азија, па дури и Австралија, предизвикувајќи неверојатна штета. Тоа доведе до енормно зголемување на употребата на пестициди, што има крајно негативни ефекти не само врз животната средина, туку и врз здравјето на луѓето кои ги применуваат, а кои често немаат средства да се заштитат. Затоа е многу важно да се бараат алтернативи, со локални партнери, каде што ќе влезат во игра нематодите.

  Која е шансата штетниците да станат отпорни на нематоди?

  Никогаш не вели никогаш, но тоа е малку веројатно. За разлика од пестицидите или токсините, нематодите и бактериите што ги носат можат да одговорат на способноста на штетниците да еволуираат за да не бидат убиени. Има толку многу нематоди што веројатно секогаш ќе има неколку со генетска мутација за да се надмине отпорот на видовите штетници. И ако таа нематода не еволуира сама, можеме да и помогнеме со избирање нематоди кои се уште се ефективни во лабораторија, дури и со префрлување на друг вид. Тоа е предноста на работата со живите организми: ние можеме да избираме, а тие можат да се развиваат. Колку подобро ги разбираме, толку повеќе можности ќе се отворат.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сега се работи на сензори кои можат да детектираат кои растенија се нападнати. Дури и да разликуваат различни видови гасеници, врз основа на мирисите што ги произведуваат растенијата. Се надеваме дека за неколку години ќе имаме робот кој ќе шета низ поле, ќе ги мириса растенијата и ќе му дава на фармерот повратна информација во реално време за тоа кои растенија се заразени. Можеби дури и ќе прска некои нематоди врз нив. Веќе постојат роботи кои можат да детектираат плевел и да ги прскаат со хербицид. Допрво ќе се тестира дали овие роботи можат да се користат и за прскање нематоди кои убиваат инсекти.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img