Коприва – кралица на еко-производството – Копривата е скапоцено растение од кое можат да се подготват разни ѓубрива и производи за заштита на растенијата. Придонесува за здравјето на растенијата и добри приноси.
Органското земјоделство е незамисливо без коприви, бидејќи тие придонесуваат за здравјето на растенијата и добри приноси . Од него може да се подготват ѓубрива и производи за заштита на растенијата . Добро е и како растение на соседот за повеќето зеленчукови култури. Повеќето култури добро реагираат на третманот со коприва и лесно ги апсорбираат супстанциите од коприва, особено доматите. Гравот, црвениот кромид и лукот не се големи fansубители на копривата.
Коприва – кралица на еко-производството
Азотно ѓубриво
Можеме да подготвиме разни ѓубрива од собраната коприва.Богато е со азот и други елементи. Може да се користи сам или во комбинација со други билки.
За да подготвите азотно ѓубриво од коприва, земете килограм свежа или 200 гр исушена коприва и натопете ја во 10 литри вода. Користете пластични кофи за да го подготвите ѓубривото. Измешајте ја копривата добро во вода и оставете ја да ферментира 10 до 15 дена. Ферментацијата е завршена кога ќе престане пенењето.
Содржината на корпата се меша повремено, по можност секој ден. Добро е да ја покриете кофата со крпа, за да не паѓаат мушички и да ја чувате на сончево место. Содржината развива непријатен мирис и ја става кофата коприва во најоддалечениот дел од градината. По завршувањето на ферментацијата, исцедете ја содржината на кофата и користете ја како ѓубриво откако ќе ја разредете со вода :
- разредете во сооднос 1:10 кога ја наводнувате почвата,
- разредете во сооднос 1:50 при вршење на фолијарно оплодување.
Филтрираниот раствор може да се чува во затворен сад на темно и ладно место. Ферментирани коприви може да се додадат на компостот . Редовната употреба на коприва ќе ги зајакне растенијата , тие ќе изгледаат поздраво, ќе бидат помалку нападнати од патогени и штетни инсекти.
Ѓубриво може да се направи кога во копривата ќе се додаде малку квасец , квасец, леб, колачи, бисквити и сите други тесто направени со квасец. Ова ќе ја забрза ферментацијата и ќе го скрати на три до пет дена. Наполнете три четвртини од кофата со коприви и истурете вода во која се раствора малку квасец или леб. По завршувањето на ферментацијата, растворот се филтрира и се разредува 1:10.
Копривата може да се комбинира со други растителни видови: глуварче, пелин, трева од ајдук, пирика, подбел, камилица и други видови. Itитарките не се додаваат на тоа, бидејќи доведува до алкохолна ферментација.
Подготовка на производи за заштита на растенија
Инсектицид од коприва
Копривата може да се користи и за заштита на растенијата. Примената на коприва го подобрува целокупниот имунитет на третираната билка и се користи за заштита од штетни инсекти, особено од зелени лиснати .
За подготовка на средствата, копривата се подготвува на ист начин како и за подготовка на ѓубриво, но разликата е во должината на временскиот период во кој копривата е потопена во вода. По 24 часа, супстанциите што горат коприва се распаѓаат и затоа инсектицидот од копривата се користи по 12 до 24 часа од потопувањето на копривата.
Инсектицид од коприва и пелин
Земете килограм коприва и килограм пелин, кои претходно сте ги исецкале. Истурете над осум литри топла вода. Кога е ладно, држете го потопен најмалку половина час, процедете го и оставете го да се излади целосно. После тоа, растенијата може да се третираат. По пет до седум дена, повторете ја постапката.
Коприва – кралица на еко-производството
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.