Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиПраменка - овчеполска автохтона раса

  Праменка – овчеполска автохтона раса

  petel baner

  Праменка раса на овци спаѓа во примитивните раси на овци која е со слаби физиолошки својства, која настанала во оскудни услови на исхрана и нега.

  Оваа сорта на овци долги години добро се адаптирала на овие простори. Многу е отпорна и издржлива. Праменка некогаш била широко распространета низ цела Европа, но интензивниот начин на одгледување и производство на попродуктивните раси ја исфрлила од одгледување и се задржала само на Балканскиот полуостров. Постојат повеќе видови на праменка кои се разгледуваат по големината, приносот, квалитето и бојата на волната.

  agrounik

  Главна карактеристика на овие овци се: имаат долга глава, овците се шути и ретко рогати а овновите по правило се рогати. Тежината им се дижи од 30 до 60 килограми. Производството на млеко на праменката е релативно мала, значително варира помеѓу соевите (од 40 до 100 литри во лактација од 6 месеци). Ова најмногу зависи и од исхраната со која се хранат овците.

  Тежината на волната во просек изнесува 1.4 килограми. Бојата на волната е најчесто е бела но може да биде и црна.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Плодноста на праменката е релативно добра. Од 100 објагнети овци се добива 100 до 110 јагниња. Породилната тежина ја јагнињата е помеѓу 2 и 4 килограми. Јарињата се отпорни и морталитетот им е многу низок.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img