Алгите во добиточната храна ги намалуваат емисиите на метан за 82 проценти. Морските алги при хранење на кравите не предизвикуваат промени во вкусот на млекото и месото. Сепак ги намалуваат емисиите на метан со заштита на планетата од глобално затоплување.
Воведувањето на алгите во добиточната храна е одржлив и долгорочен метод за намалување на емисијата на гасови. Тие се главни виновници за глобалното затоплување, а се предизвикани од подригнување и надуеност на овие животни.
Според Гардијан , истражувачите ставиле мала количина на оваа состојка во добиточната храна за пет месеци. Понатамошното тестирање откри дека новиот метод на хранење ги намали емисиите на метан (CH4) за 82 проценти .
Нивното откритие се заснова на претходни истражувања кои покажаа дека видовите алги, Asparagopsis taxiformis, можат да го намалат метанот за пократок временски период. „ Сега имаме докази дека нивното воведување во исхраната на говеда ефикасно ги намалува штетните гасови”, рече Ermias Kebreab , директор на Светскиот центар за храна и водечки научник на оваа студија од Универзитетот во Калифорнија.
Метанот се формира како нуспроизвод на варењето и се произведува од микробите во цревата на животното за време на варењето на влакнестата храна, во процес сличен на ферментација. Неговата количина во атмосферата во последната деценија на 20-от и почетокот на 21-от век остана речиси постојана, дури и се намалува. Но, од 2007 година е забележано ново силно зголемување, а од 2014 година многу силно.
Овој гас силно влијае на ефектот на стаклена градина, многу посилен од јаглерод диоксидот (СО2). Потребни се околу 12 години за природно распаѓање, што е многу побрзо од СО2, за што се потребни 120 години. Сепак, CH4 апсорбира повеќе топлина, поради што научниците претпоставуваат дека метанот е околу 25 пати посилен од јаглерод диоксидот.
Тие не го менуваат вкусот на млекото и месото
Сите овие факти ги наведоа климатските активисти да повикаат на крај или намалување на потрошувачката на месо. Сепак, истражувачите од Универзитетот во Дејвис веруваат дека постојното производство на овој вид храна може да направи подобро за климата.
Посебна студија на Кебреб и Бренам Роке пред две години откри дека нивните додатоци го намалуваат метанот кај млечните крави. Тестот покажа дека тие не влијаат на вкусот на млекото. Ниту неодамнешното истражување не најде разлика во вкусот на месото.
Според научниците, следниот предизвик е да се најдат доволно алги за сточарите. „ Имаме уште работа, но овие резултати се многу охрабрувачки за нас “, заклучи Роке.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.