Црвеното месо покренува бројни полемики – Колку треба да се јаде, зошто е добро, зошто не е, можеме ли да претераме? Мислењата на експертите се различни. Колку црвено месо треба да вклучиме во исхраната?
Што подразбираме под црвено месо?
Постојат неколку видови – говедско, телешко, јагнешко, дивеч и козјо. Според својот нутриционистички состав, свинското месо е црвено месо, но при готвењето често паѓа под бело.
Кардиологот Стивен Копки истакнува дека овие видови спаѓаат во три категории: мелено месо, преработено месо и последната категорија е парче месо во „природна“ форма како бифтек.
– Не е преработена, нема додатоци. Ако веќе јадете црвено месо, изберете го во оваа форма – вели тој.
Па, колку црвено месо треба да јадеме?
Копки истакнува дека сè зависи од категоријата месо. Меленото и преработеното месо треба да се избегнуваат, а може да се консумираат цели парчиња, како што е стекот – но не повеќе од 85 грама на ден, или 595 грама неделно.
Експертите нагласија дека препорачаната количина на внес е иста за мажи и жени.
Иако некои луѓе сметаат дека елиминирањето на црвеното месо од исхраната е ригорозно затоа што човекот јаде месо уште од неговото основање. Кардиологот нагласува дека во тоа време немало преработени производи, хормони, адитиви при размножување и слични штетни работи што денес постојат во месната индустрија, па затоа е нормално дека исхраната се менувала со вековите.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.