Работната група за заштита на животната средина објави нови податоци за храната за 2021 година. Која храна содржи најмалку, а која најмногу пестициди во себе?
Јагодите сè уште се на прво место на списокот овошје и зеленчук кои содржат најмногу пестициди. Потоа следуваат спанаќ, кељ, зелка, нектарини, јаболка и грозје, покажуваат податоците на Работната група за заштита на животната средина за 2021 година.
Бебињата и децата особено треба да избегнуваат пестициди бидејќи тие можат да бидат штетни за нивниот развој.
Работната група за заштита на животната средина објави дека скоро 70 проценти чисто овошје и зеленчук, односно свежа храна, немаат пестициди, што ги прави побезбеден избор.
„Само осум проценти од примероците на„ чисто “овошје и зеленчук имаа два или повеќе пестициди“, се наведува во извештајот.
Авокадото и слатката пченка се најмалку загадени
Тој список вклучува слатка пченка, кромид, замрзнат грашок, модар патлиџан, брокула, зелка и печурки. На списокот на најчисти плодови има ананас, киви, диња и авокадо. Авокадото и слатката пченка беа најмалку загадени и содржеа помалку од два проценти остатоци од пестициди, се вели во извештајот.
Пестицидите се токсични и треба да сторите сè што можете за да ја намалите изложеноста и да го заштитите здравјето на вашето семејство.
Работната група за заштита на животната средина го објавува овој извештај секоја година од 2004 година. Користат податоци од истражување спроведено од Министерството за земјоделство на САД за рангирање на 46-те храни што содржат најмногу и најмалку пестициди.
Некои пестициди се канцерогени за луѓето
Годинешниот извештај ги наведува зелјето и кељот како зеленчук кој содржи големи количини пестициди. Тестовите откриле дека овој зеленчук често содржи пестицид ДЦПА. Агенцијата за заштита на животната средина (ЕПА) го класифицира како можен канцероген за луѓето. Европската унија го забрани во 2009 година.
За прв пат лутата пиперка, која не е тестирана од 2012 година, се најде на десеттото место. На минатогодишните култури со пиперки се пронајдени 115 пестициди, што е повеќе од која било друга тестирана култура.
Пиперките, портокалите, јаболката, грозјето и црешите често се загадени со пестицидот хлорпирифос. Хлорпирифос требаше да биде трајно забранет во САД во 2016 година. Експертите за животна средина утврдија дека им штети на децата и на земјоделските работници.
“Хлорпирифос требаше да биде забранет во САД и Европа. Тој е невротоксичен и му штети на развојот на мозокот на децата”, рече Холихен.
Пестицидите остануваат дури и откако ќе се излупи овошјето
Работната група за заштита на животната средина тестираше агруми. Студијата покажа дека два фунгицида, имазалил и тиабендазол, биле широко распространети во цитрусите, а Холихен објаснил дека овие фунгициди можат да го нарушат хормоналниот состав.
Фунгицидот имазалил е пронајден кај скоро 90 проценти од испитаните примероци грејпфрут, портокал, мандарина и лимон. Она што е уште позагрижувачко е што фунгицидите навлегле во месото на овошјето дури и откако овошјето е излупено.
Извршниот директор на CropLife America, национална трговска асоцијација што ги застапува производителите и дистрибутерите на пестициди, Крис Новак, рече дека граѓаните мора да конзумираат разновидна исхрана.
„Придобивките од исхраната богата со овошје и зеленчук ги надминуваат сите можни ризици од изложеност на остатоци од пестициди“, рече Новак.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber