Бутин: Традиционално средство за производство на путер и матеница.
Добредојдовте на нашата веб страна, каде ќе ве запознаеме со уникатниот свет на бутините – традиционалните алатки кои го олеснувале производството на путер и матеница во македонските домаќинства.
Што е бутинот?
Бутинот е дрвено средство, изработено во различни модели, кои служат за механичко одвојување на масните честички – млечен путер, содржани во млекото, од матеницата. Процесот на биење на млекото трае од околу триесет минути до два часа, каде масните честички се собираат заедно и формираат зрна путер.
Историјата на бутините: Првите бутини се сметаат дека се направени од кожа или дрво, а подоцна биле изработувани од керамика. Во текот на времето, индустриските бутини се изработуваат од метал. Во Македонија биле познати различни модели, но најпопуларниот и познат е вертикалниот дрвен бутин.
Вертикалниот бутин:
Вертикалниот бутин е долгнавест буревиден сад, кој се користи за правење на матеница и добивање на путер и млечна маст. Овој вид на бутин е опремен со долго матало и капак со дупка низ која се движи маталото. Преку овој процес на биење, се добиваат квалитетни производи кои беа дел од традиционалната македонска исхрана.
Работа со бутинот:
Бутинот бил неизоставен дел во македонските домаќинства. Со помош на бутинот, млекото се преработувало во путер, кој беше хранлив додаток во исхраната, исто така се правел и традиционалниот македонски освежителен млечен пијалок – матеница. Процесот на биење бил вистинска рутина, која траела најмалку триесетина минути, но во минатото, тоа беше неизбежен дел од секојдневниот живот и извор на егзистенција за семејствата кои се занимавале со производство на млечни производи.
Путер и матеница:
Бутинот овозможувал механичко одвојување на масните состојки од млекото и создавал масни топчиња, од кои се меси путерот. Путерот бил еден од основните продукти кои се подготвуваат со помош на бутинот, а исто така, млекото се користело и за производство на сирење, кашкавал, јогурт, кисело млеко и други млечни производи.
Симболика на бутинот:
Бутинот, освен што бил неизоставен дел од производството на млечни производи, имал и симболично значење. Во македонската култура, бутинот бил поврзан со овчарите и се користел во обичаите за Ѓурѓовденските празници. Тој бил користен како симбо со кој што се заштитувало млекото и овците, и придонесувало за поголема плодност и млечност.
Ние сме посветени да го промовираме и одржиме традиционниот начин на производство на храна, и се надеваме дека ќе придонесеме да ги зачуваме овие традицонални работи од заборав.
Разгледајте и други објави на страната на www.zemjodelie.mk , каде традицијата и вкусовите се среќаваат.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber .
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK