Само една шолја млеко му обезбедува на телото 30 отсто од дневните потреби на калциум, кој ги гради и одржува цврсти коските и забите. Затоа се препорачува редовна употреба на кравјо млеко за деца и тинејџери во периодот на раст и развој. Лекарите советуваат редовно да се пие млеко во доцниот живот за да се регенерира коскеното ткиво кое се губи со стареењето.
Постојат многу контроверзии за употребата на млеко кај возрасните. Така, млечните производи како киселото млеко, јогуртот, павлаката и кефирот може да се користат како здрав избор. Овие млечни производи со векови се користат не само како храна, туку и како лек во народната медицина.
Кисело млеко
Со векови се користи под различни имиња низ светот и најчесто се прави од кравјо и овчо млеко. Откривањето на киселото млеко им се припишува на овчарски племиња кои ја вовеле техниката на кисело млеко кај народите од Отоманската империја. Се прославило од Сулејман Величествениот во 16 век кога го испратил својот дворски лекар да го излечи кралот на Франција од стомачни заболувања. Киселото млеко било наречено „чудотворен лек за кралот“. Киселото млеко се пие за јакнење на душата и заздравување на телото. Во народната медицина се сметало за еликсир на младоста, кој ја крие тајната на долговечноста.
Се добива со млечна ферментација, односно кога една чаша кисело млеко ќе се додаде во свежо сварено и млако, но не и топло млеко. Се се меша и се остава на топло место на температура меѓу 16 и 20 степени околу четири часа за млекото природно да ферментира. После тоа, ставете го во фрижидер. Важно е млекото да е свежо и да не загори за време на готвењето. Киселото млеко е бело по боја, мазно и цврсто. Има малку кисел вкус и содржи само 65 калории на 100 гр. Природно го регулира балансот на бактериите и цревната микрофлора. Во народната медицина се користи како лек за стомачни и цревни проблеми, но и како многу ефикасен лек против изгореници на кожата.
Јогурт
Ферментиран млечен напиток кој се добива со загревање на млекото и додавање на млечно киселински бактерии. Се смета за пробиотик бидејќи содржи „добри“ бактерии кои позитивно влијаат на цревната флора и на имунолошкиот систем. Се верува дека јогуртот се користи во исхраната на луѓето уште од 6 век п.н.е. Старите Грци го пиеле засладен со мед. Самиот збор јогурт е од турско потекло и доаѓа од глаголот „yogurmark“ што значи „згусне“. Сличен на киселото млеко, но е потечен и има поблаг вкус, иако има и грчки јогурт кој има покремаста структура од онаа на која сме навикнати да пиеме. Јогуртот содржи „добри“ бактерии кои го зајакнуваат имунолошкиот систем, протеини кои го стимулираат мозокот, калциум, протеини, витамини Д и Б12, кои се неопходни за создавање на црвени крвни зрнца, што влијае на снабдувањето со кислород во организмот.
Павлака
Заедно со појавата на јогуртот, се разви и технологијата на правење павлака. Се верува дека старите Римјани правеле павлака, иако различна од онаа што ја јадеме денес. Кремот се создава со собирање маснотии од површината на млекото. Поради дејството на бактериите на млечна киселина, млекото станува кисело, како и кремот што се собира на површината. Во зависност од должината на стоењето и степенот на киселост, добиваме слатка павлака која се користи за колачи како шлаг. Потоа павлака која се собира во поодмината фаза на киселост или неутрална павлака која е густа течност што се користи за подготовка на разни видови сосови. Павлаката содржи траги од органски киселини, микроелементи, витамини А, Е, Б2, Б12, Ц, кои благотворно делуваат на здравјето на луѓето. Поради фактот што содржи калциум, корисна е за раст и зајакнување на коските. Недостаток и е што содржи многу масти, па затоа треба да се користи умерено.
Кефир
Се смета за најздравиот млечен производ. Сличен е на јогуртот, но со благ вкус и мазна текстура. Кефирот потекнува од Кавказ, познат е по своите лековити својства и како превентивна мерка за многу болести. Богат е со антибактериски и пробиотски својства, а може да се направи од секаков вид млеко. Се подготвува од сварено и изладено свежо млеко и кефирни габи, кои се ставаат во стаклен сад, се прелива ладно млеко, се покрива со газа и се остава на собна температура 24 часа. Откако млекото ќе се излади, габата се отстранува, се мие под ладна вода и може повторно да се употреби или да се чува во малку млеко во фрижидер. Кефирот ја одржува свежината 4-5 дена и се чува во фрижидер. Може да ја пијат и луѓето чувствителни на лактоза. Габата се храни со млечниот шеќер и на тој начин го „чисти“ млекото од лактоза.
Овој пијалок со специфичен вкус е вистинска ризница на минерали и витамини, вклучувајќи го и Б12. Содржи корисни бактерии кои помагаат во обновувањето на цревната флора. Го регулираат варењето, го чистат дебелото црево и спречуваат гастритис и чир. Кефирот ги чисти сите внатрешни органи од црниот дроб, слезината, жолчката, преку крвните садови, го зајакнува нервниот систем, го регулира сонот, ја отстранува слабоста и заморот, ја подобрува меморијата…
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK