Експертите за храна велат дека треба да избегнувате лупење на овошје и зеленчук. Многу луѓе ги лупат озатоа што се загрижени за пестицидите на површината. Сепак, лушпите од овошјето и зеленчукот содржат многу важни хранливи материи. Дури и со одредени техники на готвење, остатоците од пестициди на лушпите од овошјето и зеленчукот може да се намалат. Дознајте зошто експертите велат дека не треба лупење овошјето и зеленчукот?
Многу луѓе ја отстрануваат кората кога подготвуваат овошје и зеленчук. Но, често тоа не е потребно. Кората содржи важни хранливи материи. Освен тоа, отфрлените лушпи од овошје и зеленчук придонесуваат за климатските промени.
Овошјето и зеленчукот се богат извор на витамини, минерали, влакна и многу фитохемикалии (растителни хемикалии), како што се антиоксидантите (супстанции кои ги штитат клетките од оштетување).
Недоволното консумирање на оваа храна богата со хранливи материи е поврзано со зголемен ризик од хронични болести. Ова вклучува кардиоваскуларни болести и дијабетес тип 2.
Во 2017 година, Светската здравствена организација објави дека околу 3,9 милиони смртни случаи годишно во светот може да се припишат на луѓе кои не јаделе доволно овошје и зеленчук. Јадењето 400 гр овошје и зеленчук дневно, многу луѓе тешко го постигнуваат, бидејќи немаат навика да ја јадат оваа храна.
Дали јадењето лушпи од овошје и зеленчук може да помогне да се реши овој проблем?
Секако дека може да придонесе. Нутритивно важни количини на витамини, како што се витамин Ц и рибофлавин, и минерали како што се железо и цинк, се наоѓаат во лушпите на некои коренови зеленчуци. Такви се: цвекло, диви моркови, слатки компири, ротквици, ѓумбир и бели компири.
Министерството за земјоделство на САД укажува дека неизлупените јаболка содржат 15% повеќе витамин Ц, 267% повеќе витамин К, 20% повеќе калциум, 19% повеќе калиум и 85% повеќе влакна од нивните излупени еквиваленти.
Друга причина да не се фрлаат лушпите е нивното влијание врз околината. Според Организацијата за храна и земјоделство на ОН, неизедената храна, вклучително и лушпите, генерира 8-10% од емисиите на стакленички гасови во светот. (Изгниената храна на депониите ослободува метан, најмоќниот стакленички гас.)
Само Нов Зеланд известува за годишна загуба од 13.658 тони кора од зеленчук и 986 тони кора од овошје. Ова доаѓа од земја со население од само 5,1 милиони луѓе.
Со оглед на содржината на хранливи материи во лушпите и нивниот придонес во отпадот од храна, зошто луѓето вршат лупење на овошјето и зеленчукот? Некои намирници мора да се лупат бидејќи надворешните делови се нејадливи, без вкус, тешко се чистат или предизвикуваат штета. Такви се бананите, портокалите, дињите, ананасот, мангото, авокадото, кромидот и лукот.
Исто така, лупење може да биде неопходен дел од рецептот, на пример, кога правите пире од компири. Но, многу кори, како што се од компирите, цвекло, моркови, киви и краставици, се јадат, а луѓето сè уште ги лупат.
Што е со остатоците од пестициди на овошјето и зеленчукот?
Некои луѓе лупат овошје и зеленчук затоа што се загрижени за пестицидите на површината. Остатоците од пестициди секако се задржуваат на површината или веднаш подолу, иако тоа варира во зависност од растителниот вид.
Но, повеќето од овие остатоци може да се отстранат со миење. Американската Администрација за храна и лекови препорачува луѓето темелно да ги мијат производите под ладна вода и да ги чистат со цврста четка за да ги отстранат пестицидите, нечистотијата и хемикалиите.
Техниките за готвење, како што се вриење и пареа, исто така може да ги намалат остатоците од пестициди. Но, не се отстрануваат сите остатоци од пестициди со миење и готвење.
Списоците со содржина на пестициди за овошје и зеленчук се достапни во некои земји. Ова може да ви помогне да одлучите кое овошје и зеленчук да го излупите.
Ако сакате да дознаете повеќе за лушпите од овошје и зеленчук и што да правите со нив, има многу совети на интернет. Ова вклучува и помош за тоа како да ги користите лушпите за компостирање или да ги вклучите во рецептите.
Со малку истражување и креативност, можете да помогнете во намалувањето на отпадот и да го зголемите внесот на овошје и зеленчук. Сигурно вреди да се проба и ќе помогнете да се исполни една од целите на ОН за одржлив развој: преполовување на отпадот од храна до 2030 година.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK