Затоа, различните видови ѓубриво имаат различни карактеристики и затоа нивната примена е исто така различна. Неговата главна улога е да ги подобри физичките, биолошките и хемиските својства на почвата.
Органското е најважното ѓубриво кое ги содржи сите потребни хранливи материи. Во просек се состои од вода (75%), сува материја (25%), азот (0.5%), фосфор (0.15%) и калиум (0.6). %). Овој отпаден животински материјал е нераскинлива врска помеѓу животинското и растителното производство.
Неговиот состав зависи од видот, возраста, условите за хранење и чување на добитокот итн. Затоа, различните видови ѓубриво имаат различни карактеристики, така што нивната примена е исто така различна.
Созреано ѓубриво
Најчесто се користи говедско, коњско, овчо, свинско и живинско ѓубриво. Без разлика на широката палета на индустриски произведени минерални ѓубрива, неговата улога, особено во основната есенска обработка, е незаменлива. Органското производство е незамисливо без него.
За да може ѓубривото да биде целосно употребливо и ефективно, потребно е да е созреано. Тоа подразбира полунавлажнета маса со исклучителни својства, а до неа се доаѓа со соодветно складирање и чување во период од неколку месеци, за да не се изгубат хранливите материи.
Време на орање
Важно е и времето на орање. Најдобро е ако се направи веднаш по расфрлањето. Веќе по 24 часа искористеноста паѓа на 80 отсто, а по четири дена на 40 отсто.
Без оглед на повеќекратните и неоспорни својства на ѓубривото, чија главна улога е подобрување на физичките, биолошките и хемиските својства на почвата, не треба да се игнорира неговото негативно влијание врз животната средина. Покрај непријатниот мирис, тоа испушта и големи количини на амонијак во воздухот, пепелта од ѓубривото се влева во почвата, мешајќи се со подземните води, што доведува до контаминација.
Тоа може да се избегне со контролирана и правилна употреба на тоа ѓубриво, а се повеќе се работи на производство на пелети, за да може полесно да се складира и користи и да биде поеколошки.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.