Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

18.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More
  домаАгро ВестиВетеринар - племенита професија

  Ветеринар – племенита професија

  petel baner

  Ветеринар – професија која постои многу одамна. Потребата за професионалци кои знаат како да се третираат животните се појави од кога човекот почна да ги скротува животните. Во современото општество професијата ветеринар и тоа како е потребна и важна. Да не заборавиме дека колку што се важни докторите кои што ги лекуваат луѓето подеднакво важни се и ветеринарите.

  Здравјето на животните е од огромно значење за опстанокот на човекот. Бидејќи доколку животните се болни и умираат истото го чека и човекот бидејќи се поврзани.

  Првите ветеринарни училишта постоеле уште во антиката а на позначајно ниво здравјето на животните почнува да се изучува во средниот век.

  Главна задача на ветеринарите е грижата за здравјето на животните и тоа го прават преку превентивни совети, прегледи, лекувања, операции … а помагаат и при стопанското одгледување на животните со стерилизација, кастрација, оплодување, вакцинирање и слично.

  Ветеринарите се вкулчени и во контролана опасните хемикалии кои што можат да навлезат во мешавината на храна за животните и вршат мониторинг над прехранбените производи (млеко, месо, јајца, риба и др.)

  Секое Село си има свој ветеринар и секој сточар како што има матичен лекар така си има и свој ветеринар. Ветеринарите се луѓе што најмногу ги познаваат проблемите и маките со кои се сретнуваат луѓето од руралните средини.

  Во последно време многу ветеринари работат по градовите бидејќи луѓето што живеаат во градовите почнаа дачуваат домашни животни. Во неформален разговор со ветеринарите на шала велат дека повеќе домашни животни има по градовите одколку по селата.

  Пред да одлучите кој ветеринар ќе ви биде ваш матичен треба добро да размислите бидејќи како што е важно вашето здравје така е важно и здравјето на животните.

  Agrobot

  Еден голем поздрав до ветеринарот од општина Чашка Димче Домазетовски

  Димче Домазетовски

  Огромна благодарност на ветеринарот Димче Домазетовски.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Доколку имате потреба од ветеринар можете да го добиете во неговата ветеринарна амбуланта.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img