Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

21.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024

More
  домаАгро ВестиАгросал - Бор

  Агросал – Бор

  petel baner

  Агросал – Бор

  Борот е многу важен за стимулирање на оплодувањето, односно за заврзувањето на плодот, за нормален пораст на леторастите, учествува во создавањето аминокиселини и протеини, неопходен е за формирање на клеточниот sид итн. Недостигот на овој елемент се манифестира со бледозелена боја на лисјата, послабо цветање и заврзување плодови, лисјата се дебели, брановидни и кршливи, а во плодовите кај некои култури може да се забележат кафеави плутени петна.

  Agrosal Бор 8 % се користи за коригирање на недостигот на бор кај земјоделските култури.

  Се препорачува за апликација во фазата пред цветање и во фазата на масовно цветање. Како резултат на апликацијата на Agrosal Бор 8 %, растенијата правилно се развиваат, цветаат, заврзуваат плодови, односно даваат стабилни и квалитетни приноси. Кај овошните видови и кај виновата лоза се постигнува успешно формирање родни пупки за следната година.

  Течно минерално ѓубриво

  Бор 8 %

  НАМЕНА НА ЃУБРИВОТО

  Течно минерално ѓубриво за примена преку системот за микронаводнување (капка по капка и микродождење) и со фолијарна апликација.

  ПРИМЕНА И ЕФЕКТИ ОД ПРИМЕНАТА

  Течно минерално ѓубриво кое се користи за коригирање на дефицитот на бор кај земјоделските култури. Се препорачува за апликација во фазата пред цветање и во фазата на масовно цветање и почетокот на образување плодови. Како резултат на апликацијата на Бор 8%, растенијата правилно се развиваат, цветаат, заврзуваат плодови, односно даваат стабилни и квалитетни приноси. Кај овошните видови и виновата лоза се постигнува успешно формирање родни пупки за следната година. Овошките и виновата лоза подобро ги поднесуваат раните есенски и доцните пролетни мразеви.

  НАЧИН НА АПЛИЦИРАЊЕ

  Преку систем капка по капка и со полевање

  КултураПериод на аплицирањеБрој на апликацииДозирање l/1000 m2 со 1 апликација
  Градинарски културиЦветање и почетно плодоносење2-3 апликации на 7 дена2-3 l ѓубриво со најмалку 3000-4000 l вода
  Полјоделски културиПочеток на вегетација или формирање на плодови2 апликации2 l ѓубриво со најмалку 2000-3000 l вода
  Овошни култури и винова лозаВеднаш штом дозволат условите за аплицирање вода, сė до фазата заврзување плод-зрно2-3 апликации на 7 дена2-3 l ѓубриво со најмалку 3000-4000 l вода

  Фолијарна апликација

  КултураПериод на аплицирањеБрој на  апликацииДозирање ml/1000 m2 со 1 апликација
  Градинарски културиПочеток на вегетација, до фаза на масовно цветање и плодоносење2 апликации на 14 дена100 ml ѓубриво со 100 l вода
  Полјоделски културиПочеток на вегетација или формирање на плодови1-2 апликации на 14 дена100 ml ѓубриво со 100 l вода
    Овошни културиПо отворање на пупките1-2 апликации на 14 дена  100 ml ѓубриво со 100 l вода
  По берба, пред опаѓање на листовите1 апликација
  Винова лозаЦветање и пораст на плод-зрно1-2 апликации на 14 дена100 ml ѓубриво со 100 l вода
  Агросал – Бор

  Ефектот од фолијарната апликација е подобар во раните утрински или во вечерните часови.

  Агросал – Бор

  НАПОМЕНА

  Бор 8 % може да се употребува поединечно или во комбинација со многу пестициди, меѓутоа пред секоја употреба неопходно е да се прочита упатството на производителот на средствата за заштита. Не смее да се меша со бордовска чорба и со други силни алкални средства за заштита.

  СКЛАДИРАЊЕ

  На температура повисока од +10 °С.

  РОК НА УПОТРЕБА

  Agrobot

  2 години.

  СОСТАВ

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Бор (B)1(8,0 ± 0,4) % (w/v)

  Борна киселина во моноетаноламин (МЕА).

  За повеќе корисни стории посетете не на веб страната на земјоделие.мк , како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img