Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро советиАгро совети - Нега на расад од бостан

  Агро совети – Нега на расад од бостан

  petel baner

  Агро совети – Нега на расад од бостан

  Бостанот или лубениците спаѓаат во групата на топло љубливи градинарски растенија кои за својот нормален раст и развој бараат поголема температура во однос на зелка, пипер и др.

  Бидејќи се наоѓаме во период кога производителите на ран бостан веќе имаат расад од оваа култура би сакал на нив, а и на сите други кои се заинтересирани за производство на бостан, да им обрнам внимание на следново:

  Оптимална температура кај бостанот се движи од 20-25 целзусови степени, при што таа нетреба да е пониска од 15 степени ниту повисока од 35 степени

  = Редовна хемиска заштита на расадот на секои 10 до 15 денови и тоа против растителни болести и штетници( пламеница, антракноза, бактериози, лисни вошки, трипс и др.),

  = На секои 10 до 15 денови прихранување на растенијата со ѓубрива( изборот на ѓубривата ќе зависи од развојот на самото растение),

  = Во текот на денот, а особено кога е сончево да се отвараат леите со расад од бостан. На овој начин се стимулира фотосинтезата и правилниот раст и развој на растенијата.

  Agrobot

  Оваа е сосема накратко за оваа тема, а вие кои саката дополнително да прашате во врска со земјоделско производство слободно пишите ми. Јас ќе се потрудам да ви дадам точни и квалитетни бесплатни совети.

  Поздрав

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  М-р Игор Ивановски ти благодариме.

  За повеќе корисни стории посетете не на веб страната на земјоделие.мк , како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img