Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

19.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More
  домаАгро советиЛозјето во зимскиот период

  Лозјето во зимскиот период

  petel baner

  Лозјето во зимскиот период. Упатство за секоја од зимските работи што треба да се направат во лозјето во текот на месеците што следат.

  Годишниот циклус на лозата може да се подели на два периода – вегетација и зимско мирување.

  Во есенско-зимскиот период ѓубрење, длабинско обработување на почвата, заштита на лозите од ниски температури и закројување се дел од работите во лозјето.

  Оплодувањето на лозовите насади може да се врши во текот на целата година, но поради различни фактори главно се врши во есен и рана пролет, а дел и во сезоната на растење. Климатските услови и видот на ѓубривото во голема мера го одредуваат времето на извршување.

  Во однос на времето, техниката на извршување и влијанието на лозата, постојат разлики помеѓу редовното хранење, кое се врши во периодот на одмор и хранењето на лозата, кое се врши во текот на сезоната на растење.

  Органски и минерални ѓубрива

  Редовното ѓубрење се врши на потешки почви само наесен , а на полесни и полесно растворливи ѓубрива може да се прави и на пролет.

  Навремената имплементација овозможува минерализација на органските ѓубрива и миграција на хранливите елементи во ризосферата до почетокот на вегетацискиот период. Се прави со органски и минерални ѓубрива.

  Органските ѓубрива, ѓубриво и компост се внесуваат наесен до длабочина од 15 до 20 см , додека минералните ѓубрива се внесуваат во почвата во есен, пролет и во зима доколку временските услови го дозволуваат тоа.

  Потешките растворливи, фосфорни и калиумски и сложени ѓубрива во кои доминираат овие два елементи се применуваат наесен, а еднокомпонентен азот само напролет.

  Техниката на воведување минерални ѓубрива може да биде различна: расфрлање по целата површина непосредно пред длабока обработка, внесување на длабочина до 35 см со помош на потопни плугови со таложење и инјектирање кога станува збор за течни ѓубрива.

  Обработување

  Основната поделба на обработувањето се заснова на длабочината и времето на извршување и е поделена на длабока, која се изведува за време на зимскиот мир на виновата лоза и плитка, која се изведува повеќе пати во текот на сезоната на растење.

  Длабокото одгледување вклучува поткопување, есенско длабоко одгледување и покривање.

  Поткопувањето се врши со помош на специјални тракторски плугови на поткопувачот. Главната карактеристика на оваа операција е тоа што почвата во просторот меѓу редовите, на растојание од 1 до 1,5 m од редот, се сече и олабавува , ножот на поткопувачот мора да биде остар. за да не се вадат подебели корени.

  Длабочината на поткопување се движи од 40 до 70 см, во зависност од климатските и почвените услови, а се изведува наесен, во периодот од паѓањето на листовите до големото замрзнување на почвата.

  Agrobot

  Завиткување на лозата

  Во климатски услови во кои во текот на зимата има температури пониски од -15°C, се врши покривање за да се заштити лозата од смрзнување. Истовремено, значителен дел од почвата се натрупува на редот во вид на кревети или тумби на секоја лоза поединечно.

  Слојот земја што се става при покривање зависи од обликот на виновата лоза, ширината на просторот меѓу редовите, видот на почвата и средствата со кои се работи, исто така и откако ќе паднат лисјата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во зависност од условите на животната средина и целите што треба да се постигнат, закројувањето на винова лоза се врши во различно време. Се нарекува и зрело кастрење за време на зимски мирување.

  Придружете се на нашата заедница на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img