Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

20.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024

More
  домаАгро советиОдгледување на рен

  Одгледување на рен

  petel baner

  Рен – природен антибиотик, пет пати побогат со витамин Ц од лимонот, го помага варењето и лечи настинка. И последно, но не и најмалку важно, тоа е омилен прилог со печење месо.
  Ренот е повеќегодишно растение чии подземни делови од корените, ризоми, се користат како вреден додаток на храната и зачин.

  Совршено поднесува ниски температури, а во нашите климатски услови не замрзнува.

  Најдобро се развива на температури меѓу 17 и 20 степени.

  Треба да се одгледува на плодни, лабави и одводни почви, бидејќи му пречи високото ниво на подземна вода. Исто така, рен не сака кисели почви, односно не поднесува ако рН на подлогата е под 5,5.

  Основното обработување на почвата се врши неколку пати до длабоко зимско орање (на 30 см). Напролет, кога времето дозволува, се подготвува почвата која се дроби и се шири до длабочина од 12 см. Ѓубрењето се врши со 50-70 т/ха ѓубриво, како и 100-120 кг азот, 100-130 кг фосфор и 150-180 кг калиум.

  Целото количество ѓубриво и 2/3 фосфор и калиум се внесуваат со основниот третман, а преостанатата 1/3 фосфор и калиум како и половина од азот се нанесуваат под површинска обработка. Преостанатата половина од азот се додава на растенијата преку прихрана.

  Резниците од ренот се земаат наесен при отстранување на задебелените делови од корените.

  Тие треба да бидат долги околу 25 см и дебелина до 1,2 см. Горниот крај на парчињата рен се сече хоризонтално, а долниот крај косо.

  Вака подготвените парчиња се чуваат на ладно место во песок.

  На кои начини можете да складирате рен за зимница?

  Напролет непосредно пред садењето се вадат парчињата рен од песокот, се испитуваат и се избираат здравите.

  Садниците рен треба да се засадат што е можно порано во март.

  Садењето може да биде рачно или механичко. Садниците рен се ставаат во отворени бразди на растојание до 35 см и можат да се покријат со рака или со нивелатор. Доколку садниците со рен се пократки и подебели, може да се садат машински на длабочина од околу 10 см.

  Agrobot

  Азот што останува по површинската обработка треба да се додаде преку горната обвивка во два наврати.

  Рен од бавчата на Тоше Георгиев

  Рен од бавчата на Тоше Георгиев

  Доколку има суша, би било пожелно да се обезбеди наводнување, најмалку 2-3 пати.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Ренот може да се бере во текот на целата година, но главната берба се врши наесен кога листовите пожолтуваат.

  Може да се вади рачно или со машина. Отстранетите корени треба да се исчистат од земја и да се отсече горниот дел на местото каде што почнуваат лисјата.

  Продавам свеж рен

  Рен – лут, но многу корисен за здравјето

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img