Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

18.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More
  домаАгро колумнаНајчести грешки при работа со пестициди.

  Најчести грешки при работа со пестициди.

  petel baner

  Најчести грешки при работа со пестициди. За да се постигнат вистинските ефекти од хемиските третмани, потребно е да се придржуваат до одредени правила и препораки на стручни лица од областа на заштитата на растенијата.

  Производителите често грешат во работата кога користат погрешни заштитни хемиски средства, што резултира со неуспешен третман, неоправдани трошоци, прекумерна употреба на пестициди и ја загрозува животната средина.

  Ќе укажеме на најчестите грешки кои можат да бидат причина за неуспех на хемискиот третман.

  Непознавање на штетници, болести и плевел

  Пред прскање потребно е да се знае кои штетници, болести или плевел сакаме да ги потиснеме, дали го поминале прагот на штетност, дали достигнале соодветна фаза на раст итн.

  Врз основа на согледувања, искуство и совети со специјалисти за заштита на растенијата, се одлучува за типот на интервенција и подготовка или комбинација што треба да се примени.

  Ненавремено лекување

  Врз основа на перцепцијата за проблемот што го таргетираме, се избира и вистинското време за лекување.

  Третманите треба да се избегнуваат кога површината на растителниот орган е влажна и кога температурите на воздухот се високи.

  Во принцип повеќе се препорачува прскање во попладневните часови.

  Погрешен избор на дизни за прскање

  Секогаш треба да го изберете соодветниот тип на млазница, а третманот треба да се врши во што е можно поидеални временски услови.

  Во временски услови без ветер, изберете обични млазници, а кога брзината на ветерот надминува 5м/сек, користете млазници против нанос.
  Неприлагоден притисок според типот на млазницата или типот на подготовка.

  Препорачаниот притисок за прскање хербициди е 1,5 до 3 бари, а за фунгициди и инсектициди е 3-5 бари.

  Користење на прекумерна количина на вода при прскање

  Количината на течност треба да биде таква да се постигне идеална покриеност на растението, без растворот да се исцеди од растенијата.

  Agrobot

  Несоодветна работна брзина при прскање

  Брзината се прилагодува на ветерот, наклонот на теренот, подготовката на почвата, брзината на ветерот, а најпосакувана е од 6 до 8 km/h.

  Неприлагодена висина на прскалката во однос на целните површини

  Висината на распрскувачот над површината што треба да се третира треба да биде од 50 до 60 см.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Најчести грешки при работа со пестициди внимавајте да не ги правите.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img