Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

19.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More
  домаРурален ТуризамИзградете си сопствена пушница за месо

  Изградете си сопствена пушница за месо

  petel baner

  Изградете си сопствена пушница за месо и сами подготвувајте си го овој деликатес.

  Пушниците и сушарите за месо во овој период се полни и целосно работат. Како и кој е најдобриот начин да ги направите?
  Нема кој не сака суво месо и димено месо, а многу домаќини си имаат свој начин на подготовка.

  За да биде квалитетен по сушењето, мора да се исполнат одредени услови при изградбата на самата димница. Ова е многу важно за оние кои го прават тоа за прв пат, бидејќи ако погрешите на почетокот, нема да го добиете посакуваниот квалитет на месото. Секој почетник има многу прашања и тоа е оправдано.

  Едно од нив е каде да се постави чадникот? Затоа, важна е самата позиција, од кој материјал е најдобро да се направи. Што треба да има внатре и, конечно, кое дрво е најдобро да се запали при пушење и сушење месо?

  Изградете со тули
  Најдобро е објектот за сушење да се направи на ветровито место, каде што е можен нормален проток на воздух. Затоа, избегнувајте места на подветрената страна меѓу другите згради. Станува збор за посебни простории наменети за подготовка на деликатеси од суво месо.

  Претходно, овие згради биле направени од камен или комбинација од камен и дрво. Така се чуваат и чуваат месото, неговите производи и рибата уште од античко време. Денес тие можат да се градат од други посовремени материјали, се користи помодерна градба, но клучните критериуми остануваат исти.

  Решетката за сушење може да се изгради на многу различни начини, а нејзината конструкција зависи од видот и количината на месото што треба да се исуши, материјалот од кој имаме намера да го изградиме и климата на областа во која се гради.
  Потпирачот каде што се закачува месото треба да биде од метални цевки
  Мора да биде целосно затворен и да има оџак што развива одредена температура. Чадот треба да се испушта низ каналот за чад со наизменично отворање и затворање и на тој начин се контролира пушењето на месото. Сите отвори треба да бидат заштитени од влез на глодари и инсекти со алуминиумска мрежа, но треба да се дозволи да тече свеж воздух.

  Се препорачува ѕидање со цврста тула или елементи. Просторијата треба да биде доволно пространа за чадот да се развива и да се крева, а тоа се постигнува со добра изолација при самата градба. Со топлинската изолација постигнуваме контактот помеѓу надворешниот ладен воздух и внатрешниот потопол да биде минимален, така што кондензацијата доаѓа до најмала можна мера, т.е. да се избегнат влажни ѕидови, што негативно влијае на квалитетот на месото.

  Се препорачува да се изградат темелите и ложиштето од цврста тула или во комбинација со шамотна тула или шамотен малтер. Добро би било странично на висина на каминот да се постават отвори за вентилација со мрежи кои ќе спречат влез на мачки, глодари и посебна помала мрежа против инсекти.

  Потпирачот каде што се закачува месото треба да биде од метални цевки на кои се заваруваат или поставуваат куки.

  Agrobot

  Начини на пушење
  Огревното дрво мора да биде здраво, квалитетно, нетретирано и добро суво за да се развие чад. Тврдото дрво како бука, јасен, даб и габер се препорачува за горење , додека врбата, тополата и липата не се користат за оваа намена. Воопшто не се препорачуваат обоени и лакирани иверки и остатоци од лакирано дрво бидејќи испуштаат токсични материи при согорување.

  Пушењето месо може да се направи на различни начини:

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  • со ладно пушење 16-22 o C и пониски.
  • со топло пушење 40 -60 o C,
  • со топло пушење 60-90 o C.

  Изградете си сопствена пушница за месо

  Еве една убава и скара и пушница.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img