Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

26.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More
  домаАгро колумнаЗошто земјоделието во Макеоднија се намалува?

  Зошто земјоделието во Макеоднија се намалува?

  petel baner

  Зошто земјоделието во Макеоднија се намалува? – Во последните години, Македонија се соочува со загрижувачки тренд: намалувањето на земјоделството.

  Некогаш камен-темел на економијата на земјата, земјоделството се соочува со значителни предизвици. Во овој пост, ќе ги разгледаме факторите кои придонесуваат за ова намалување и ќе ги истражиме можните последици за земјата.

  Економски Промени: Еден од главните фактори зад намалувањето на земјоделството во Македонија е пошироката економска трансформација на земјата. Додека Македонија се модернизира и урбанизира, има огромно отстапување од традиционалните земјоделски практики. Многу млади луѓе своите кариерни одлуки ги бараат во можностите што ги нудат урбаните подрачја или во другите сектори, што води до намалување на работната снага во селските заедници.

  Ограничен Пристап до Ресурси: Земјоделството бара пристап до земја, вода и други суштински ресурси. Во Македонија, предизвиците како што се фрагментацијата на земјиштата, неадекватните системи за иригација и недостатокот на вода го ограничуваат земјоделското производство. Освен тоа, стареењето на земјоделското население честопати ограничува пристапот до модерни технологии и одржливи земјоделски практики, што дополнително го отежнува проблемот.

  Динамика на Пазарот и Трговијата: Глобализацијата ги изложува македонските земјоделци на зголемена конкуренција од меѓународните пазари. Иако ова претставува можност за извозно ориентираното земјоделство, истовремено става притисок врз домашните производители да се натпреваруваат по цена и квалитет. Покрај тоа, флуктуациите во глобалните ценови на робата и трговските политики можат да влијаат на рентабилноста на земјоделските стопанства.

  Климатски Промени: Ефектите на климатските промени, вклучувајќи непредвидливи временски облици, сушата и екстремните температури, нови болести кај растенијата и животните претставуваат значителни предизвици за земјоделството во Македонија. Овие еколошки фактори можат да ги нарушат циклусите на култивирање, да ги намалат реколтите и да ја загрозат економската ситуација на Земјоделците. Без соодветни мерки за адаптација и поддршка од страна на политичките фактори, климатските промени ќе продолжат да ја поддржуваат земјоделската неодржливост во Македонија.

  Политички и Институционални Предизвици: Е овде е навистина каша попара. Непостојаните политики, бирократските пречки, недостатокот на инвестиции во земјоделската инфраструктура, несоодветна образовна политика, ограничен пристап до капитал, криминал, непотизам …. и да не редиме бидејќи ги има многу се причините кои го спречуваат растот на секторот.

  Потребна е целосна политичка реформа која ќе ги поддржи потребите на Земјоделците, ќе го засили пристапот до пазарите и ќе ја поддржуваат одржливата земјоделска практика.

  Освен тоа, засилувањето на услугите за земјоделското проширување и обезбедувањето на финансиски стимули за иновација и модернизација може да помогне да се заживее повторно овој сектор.

  Намалувањето на земјоделството во Македонија има далекосежни последици за пристапот до храна, опстанокот на селата и руралното население како и врз целокупната економија. Решавањето на овие предизвици бара заеднички напори од страна на владините агенции, земјоделските организации, цивилното општество и приватниот сектор.

  Преку општествено здружување кон идејата на подобрување на условите за земјоделското развој, Македонија може да го отклучи потенцијалот на секторот за да го стимулира економскиот раст.

  Обврска на нашата генерација е да обезбеди одржлива иднина за генерациите кои доаѓаат.

  Ова се некои од причините што мислиме дека треба што побрзо надлежните во Македонија да се вклучат кон нивно решавање. Не сакавме да влагаме во деталните проблеми и за тоа кој за тоа е крив за тоа има институции кои треба да си ја работат својата работа а народот истот така сам си ги бира луѓето што ќе ги водат.

  Agrobot

  На крај може и да заклучиме со една стара народна поговорка. Каква свиња таква маст каков народ таква власт.

  Поздрав добри луѓе да се надеваме дека Земјоделието во Македонија ќе престане да тоне и дека ќе има посветла иднина за Земјоделците и за животот во руралните средини.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Според вас кој се најголемите проблеми во Земјоделието во Македонија?

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img