Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024

More
  домаАгро советиРасад подготовки

  Расад подготовки

  petel baner

  Расад подготовки -Крајот на зимата и почетокот на пролетта е периодот кога повеќето земјоделски производители почнуваат да ги подготвуваат таканаречените топли кревети за садење домати, пиперки и патлиџани.

  Постапката за подготовка на кревети подразбира добро планирање на сите операции, особено кога станува збор за избор на локација, бидејќи овие градинарски култури сакаат полно сонце и добра дренажа и треба да се грижите да имаат најмалку 6 до 8 часа сончева светлина во текот на ден.

  Треба да се избегнуваат области кои се склони кон долгорочно задржување на водата, бидејќи вишокот вода придонесува за почести болести на растенијата. Тоа важи и за локации со силен ветер, бидејќи во спротивна насока ветрот може да ги оштети младите растенија.

  Градинарите треба да ги заштитат растенијата со заштитни појаси од ветер каде што не можат да го избегнат ветерерот.

  Близината на вода е важна затоа што го олеснува полевањето на растенијата во сушен период и топло време.

  Подготовката на подлогата подразбира дека почвата на која ќе се подготвуваат креветите мора добро да се исчисти од плевелите и несаканите растителни остатоци. На подготвената подлога се поставуваат готови рамки од дрво, тули или блокови или се прават на лице место.

  Висината на креветот обично се движи од 60 до 90 сантиметри.

  На вака подготвените рамки се додава термоизолационен материјал во вид на слама, сува трева или старо сено. По изолациониот материјал се додава материјал кој ќе акумулира топлина и ќе биде извор на хранливи материи во вид на ѓубриво, компост или зелено ѓубриво во дебелина од 30 до 45 сантиметри.

  Пожелно е да се додадат некаде околу 2 до 3 килограми ѓубриво на метар квадратен.

  Вака подготвениот слој е темелно натопен со вода, што го поттикнува процесот на распаѓање при што се ослободува топлина. На самиот крај над се се додава слој земја со дебелина од 15 до 25 сантиметри и е соодветен подлог за садење растенија – вели Лазаров.

  По поставувањето на топлите кревети, започнува садењето на растенијата и тогаш е многу важно редовно да се следат оптималните температури на креветите, особено во студените денови и ноќи. Оптималната температура на креветите се движи од 21 до 30 степени Целзиусови, во зависност од видот на растенијата. Овие температури се доволно високи за да поттикнат брз раст на растенијата, но од друга страна не се премногу високи за да предизвикаат стрес или оштетување на растението.

  Agrobot

  За повеќето култивирани растенија, најоптималната температура на растење е од 21 до 25 Целзиусови степени.

  За прецизно следење на температурата користете термометар, во случај температурата да падне под оптимумот, потребно е да се додаде дополнителен материјал за да се создаде топлина или да се покријат креветите за да се заштитат од студот, што ќе придонесе растенијата да останат неоштетени и продолжување на нивниот нормален раст и развој.

  Расад купувате или правите?

  Расад на тутун.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Emir Mulayim Ali благодариме за фотографиите. Само Рурално.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img