Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Friday, March 1, 2024

More
  домаАгро колумнаУпотреба на гасена вар

  Употреба на гасена вар

  Agrobot

  Употреба на гасена вар во градинарството и земјоделството

  Во градинарството, постои ризик вашата градина и вашите посеви да претрпат инвазија и ширење на штетници од инсекти и други болести. Понекогаш видот на почвата не дозволува соодветен раст на одредени растителни видови. Во други времиња, почвата нема доволно хранливи материи за да го нахрани растението. Сите овие проблеми го прават понекогаш потребно да се користи гасена вар.

  Во оваа статија ќе ви кажеме сè што треба да знаете за гасената вар, неговите карактеристики и неговата употреба.

  Клучните карактеристики
  Тоа е супстанца од хемиско потекло што ја користиме во многу полиња на активност.

  За да избегнете грешки при користење на овој производ, најдобро е да се запознаете однапред со карактеристиките на гасена вар. Исто така, постојат различни класификации засновани на композиции и препораки за правилна употреба. Затоа, не можеме да кажеме дека гасената вар има специфична употреба.

  Тоа е супстанција која се создава со мешање на вода и калциум оксид.

  По приемот на хидрираната вар, се ослободува количина на енергија што е доволна за да зоврие вода.

  Една од карактеристиките при формирањето на составот на гасена вар е температурата на водата со која реагира брзата вар.

  Понекогаш овие супстанции може да се добијат со согорување на јаглен. Станува збор за бел прав кој има изглед на бели кристали кои се спротивставуваат на изложеност на прилично високи температури до 560 степени. . Неговата хемиска формула е следна: Ca (OH) 2.
  Овој материјал има неколку вредни предности во однос на другите градинарски материјали.

  Ајде да видиме кои се овие предности:

  Тој е во состојба да ја заштити површината од влага. На многу растенија им е потребна заштита од прекумерна влага и од почвата и од околината.
  Има ефект на дезинфекција. Овој ефект е доста интересен од гледна точка на инвазијата на можни штетници и болести на нашите култури.
  Го подобрува квалитетот на различните почви.

  Видови гасена вар
  Постојат некои видови вар.

  Имаме хидрирана вар, што е посебна сорта. Видовите варираат во зависност од составот и видот на креацијата што ја имаат. Ајде да видиме кои се различните видови:

  Составот за брзо сушење може да се носи за околу 10 минути без оглед на почетниот волумен. Понекогаш процесот за гасење на вар се одвива за помалку време.
  Варта генерира промена на составот за околу една четвртина од еден час.
  Кога времетраењето на хемискиот процес на варење надминува 30 минути, тоа се класифицира како бавно гаснење.
  Според составот, тој е класифициран во:

  Вар генерално се произведува во тони.

  Најнормално е што тие се чуваат во насипи и магацини.
  Во помали серии материјалот во прав се продава во пакувања кои обично тежат неколку килограми.
  Употреба на гасена вар во градинарството
  Постојат бројни видови вар за разни намени. Гасената вар е соединение на калциум хидроксид што се добива со хидрирање на калциум оксид (брза вар) во опремата наречена хидрататори.

  Неговата употреба се протега на различни области како што се индустрија, хемија, металургија, козметика, градежништвоитн.

  Сепак, ние сме заинтересирани само за неговата корисност во градинарството и земјоделството.

  Гасената вар се користи за подобрување на карактеристиките на земјоделската почва или за овоштарниците бидејќи ја подобрува киселоста, порозноста и биолошката активност на почвата. Бидејќи е калциум хидроксид, може да се користи и како ѓубриво за одредени растенија бидејќи обезбедува калциум неопходен за раст.

  Исто така се користи за добивање компост од земјоделски отпад (остатоци од кастрење, итн.), агро-индустриски и урбани. Како што споменавме претходно, помага и како биоцид. Тоа е, помага да се спротивстави на штетниците од инсекти, вршејќи контрола над нив.

  Во фитосанитарните третмани се користи гасена вар за да се неутрализира киселата pH на растворот на бакар сулфат, што би предизвикало изгореници на лисјата и стеблата на растенијата. Благодарение на неа, смесата од Бордо може да се подготви. Смесата од Бордо е фунгицид кој се користи за спречување или лекување на габични заболувања, како што се мувла од лоза, краста или попрскана дрва од круша и јаболка, лепра од праска и др.

  Други намени
  Бидејќи овој материјал може да даде цврстина на разни материјали, тој се користи за покриви со дрвена рамка. На пример, гасената вар се користи за покривање на клупи, жива ограда, летниковци. Овој слој исто така помага да се заштитат разни згради од пожар.

  Во некои овоштарници, варовник се става на стеблата на дрвцата. За да го направите ова, тој е покриен со специјално решение кое се базира на хидрирана вар. На овој начин, спречува растенијата да бидат нападнати од високите температури на потоплите сезони во годината.

  Друга употреба на гасена вар е да се спречи формирање на мувла на различни градинарски алат.

  Исто така, се прави обид да се избегне формирање на овие габи во подрумите.

  Да ги видиме различните намени што ги има во градежната индустрија:

  petel baner

  Се користи за правење цигли, бидејќи создава голема адхезија и со површина од тула и со материјали од блок.
  Се користи за заштеда на материјал во градежни работи. Варовиот малтер е познат уште од античко време и се прави со мешање на гасена вар со песок.
  Ако се користи на база на калциум хидроксид се подготвува состав за белење. Покрај тоа, тоа е одлично средство за дезинфекција.

  Се надевам дека со оваа информација ќе можете да дознаете повеќе за гасената вар, неговите карактеристики и неговата употреба.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  За што вие ја користите гасената и негасената вар?

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img