Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Saturday, April 13, 2024

More
  домаОд соседитеВо близина на Пожега никнуваат плантажи со диво оригано, а се планираат...

  Во близина на Пожега никнуваат плантажи со диво оригано, а се планираат и ароматични масла

  petel baner

  Двајца млади момчиња од Белград, Алекса Вучишевиќ и Андрија Јовановиќ, засадија див оригано на површина од 1,1 ха земја во Дражиновиќ кај Пожега. Нивната цел е да направат дестилерија и да произведат ароматично масло.

  Алекса Вучичевиќ и неговиот зет Андрија Јовановиќ решија да започнат земјоделско производство во куќата на дедото на Алекса во Дражиновиќ кај Пожега. Во тој момент тие не знаеја што и како. Бидејќи станува збор за област со овошје и зеленчук, каде што цветаат пченката, компирот, јаболката и сл., Прво размислувале во таа насока, но размислувале и за ароматични билки.

  “Пред неколку години, размислував за одгледување на некои култури на село. Имаме многу ливади и обработливо земјиште, кое не е допрено од 30 до 40 години, откако починаа баба ми и дедо ми. Разговарав со зетот Андрија за мојата идеја да пораснам нешто. Почнавме подетално да се распрашуваме што е подобро да се засади, некои овошја или зеленчук или ароматични билки за да се создадат есенцијални масла. Се одлучивме за ароматични билки, но не за кои видови “, вели Вучишевиќ и додава дека тие први напладне анализа на почвата и хидрометеоролошки услови, ангажираа консултантска фирма во овој поглед, која им даде предлог за земјоделски култури што е добро да се засадат напладне.

  По многу размислување и анализа на земјата, тие одлучија да одгледуваат див оригано

  “Засадивме 36.000 садници на хектар. Ние сме нови во овој бизнис, за прв пат влегуваме во земјоделството, затоа не сакавме да засадиме поголема површина, бидејќи сè уште не знаеме што не чека. Прво се сомневавме дали самите произведуваме садници од семе. или да ги купиме готови Одлучивме за оваа малку поскапа, но побезбедна варијанта За почеток е и подоцна можеби и самите ќе започнеме со производство на садници Според некои пресметки од еден хектар во првата година треба да добиеме од 20 до 30 кг есенцијално масло, а во втората и следните години 30 до 40 кг “ , вели нашиот соговорник и додава дека дивиот оригано е повеќегодишно растение и расте од пет до шест години.

  Се користи надземниот дел од растението, а расте околу половина метар во висина .

  Agrobot

  Дестилација на пареа

  На почетокот на следната година, нивните планови се да набават дестилатор . Чекаат да бидат објавени тендери за стимулативни средства, а потоа да се пријават до министерството или одредени европски фондови, бидејќи купувањето дестилатор е скапо.

  Дивата оригано популарно позната како трева од вранил е повеќегодишно растение. Стеблата се претежно исправени црвеникави и дрвенести во долниот дел, додека се разгранети на врвот. Расте во дивината до 50 см. Лисјата се јајчни. Цветовите се мали, виолетово-црвени, собрани во групи. Цвета од јули до октомври. Поради неговиот состав, тој е многу лековит, особено маслото .

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  “Маслото од оригано е едно од најдобрите антисептички средства. Корисно е да се бори против вируси и бактерии, настинки, може да се користи за инхалација или да се пие во раствор со маслиново масло. Тоа е лекување и факт е посилен од лукот” , Вучичевиќ објасни и додаде дека надземниот дел од растението се сече и се намалува пред цветни , па затоа се испраќа до процесот на дестилација под пареа.

  Целта е да се воспостави соработка и да се прошири областа и изборот на култури

  Ако сè оди според планот, нашиот соговорник и неговиот зет планираат да ги прошират насадите. Бидејќи тоа е нова култура во Драженовиќи, локалното население е многу заинтересирано .

  “Селаните ни помогнаа во обработката на земјата и садењето. Тие беа многу заинтересирани бидејќи ова е област со зеленчук. Всушност, нашата цел е да создадеме задруга, каде што локалното население ќе одгледува други ароматични билки, така што во нашата фабрика за дестилација произведуваме и есенцијални масла од други растенија.На овој начин би понудиле повеќе видови есенцијални масла и би излегле на пазарот со поголем асортиман “ , вели младиот производител и додава дека засега ќе имаат пласман кај компанијата преку која набавувале садници, бидејќи се занимаваат со производство крем и козметика, и можеби ќе одлучиме да направиме шишиња од 10 ml сами  како готов производ.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img